Dosarul „Brâncuşi” pentru UNESCO, regândit. Ce promit autorităţile!  

Dosarul de includere a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” în patrimoniul cultural mondial a fost regândit, după o încercare eşuată în urmă cu circa doi. De data aceasta, specialiştii au contractat un expert internaţional şi au luat decizia ca noul dosar să fie întocmit în limba engleză, pentru a exista o mai mare posibilitate de alegere a evaluatorilor.

O serie de evenimente au avut loc, joi, 16 martie, cu prilejul comemorării a 60 de ani de la moartea lui Constantin Brâncuşi. Printre acestea s-a regăsit şi conferinţa „Constantin Brâncuşi – necesitatea înfiinţării unui Muzeu Naţional de Artă Modernă”, susţinută de Pavel Şuşară la Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Campusul studenţesc „Debarcader”. La această conferinţă a participat inclusiv ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, alături de autorităţile judeţului, parlamentari şi oameni de cultură. În cadrul întâlnirii, arhitectul Dorin Ştefan a prezentat stadiul proiectului de amenajare şi modernizare a „Căii Eroilor”, iar directorul Institutului Naţional al Patrimoniului, Ştefan Bâlici, a vorbit despre situaţia dosarului de includere a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” în Patrimoniul Mondial UNESCO. „Planul nostru este ca noul dosar să fie depus la sfârşitul acestui an la UNESCO pentru evaluarea preliminară, pentru ca în februarie 2018 să fie depus în forma finală. Va fi un an foarte greu, trebuie să lucrăm susţinut şi în colaborare cu autorităţile locale, cu Primăria Târgu Jiu şi cu Centrul «Constantin Brâncuşi». Trebuie avute în vedere şi proiectele majore, anunţate de Primăria Târgu Jiu, cel de amenajare a axei Calea Eroilor şi cel de restaurare a parcului”, a spus Ştefan Bâlici.

Ideea de ansamblu, înţeleasă greşit

Irina Iamandescu, preşedintele ICOMOS (Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor) şi coordonatorul dosarului UNESCO pentru operele lui Constantin Brâncuşi, a vorbit despre problemele care au dus la retragerea primului dosar. Aceasta susţine că noţiunea de „ansamblu” a fost înţeleasă greşit, interpretându-se că ar fi vorba de opere care nu au legătură unele cu altele. „Una dintre problemele fostului dosar a fost neînţelegerea cu privire la ideea de ansamblu, această propunere s-a perceput ca o serie de obiecte, dar abordarea noastră de dosar de acum se referă la acest sit ca un sit unic, la un ansamblu unic, care implică nişte obiecte care au fost gândite împreună şi constituie împreună un ansamblul coerent. În acest demers va fi inclusă şi biserica de pe Calea Eroilor. Vom redefini acest ansamblu. În acest sens, au avut loc consultări la cel mai înalt nivel, cu conducerea, cu directorul general al UNESCO, şi cu ofiţerii de specialitate care se ocupă de aceste subiecte”, a spus Irina Iamandescu.

Dosar încropit în mare grabă

Dacă primul dosar a fost întocmit în limba franceză, al doilea va fi elaborat în limba engleză, asta pentru a exista o posibilitate mai mare de alegere a evaluatorilor. „Am luat decizia de a relua acest dosar de data aceasta în limba engleză, dosarul iniţial a fost în limba franceză, lucru care asigură o anumit plajă de experţi şi o anumită plajă de evaluatori de limba franceză. Limba engleză oferă, însă, o mai largă reprezentare şi o mai largă posibilitate de alegere a experţilor pentru evaluare”, a mai precizat Irina Iamandescu.

Pentru noul dosar s-a contractat un expert internaţional cu experienţă în nominalizări UNESCO. „Am asigurat asistenţă de specialitate, printr-un expert internaţional cu vastă experienţă în scrierea de nominalizări, în înscrierea site-urilor. Acest tip de asistenţă era esenţială, iar de acest tip de asistenţă dosarul ulterior nu a beneficiat. Dosarul ulterior a fost întocmit, într-o foarte mare viteză, într-un timp foarte scurt, iar acest lucru nu a fost în beneficiul nostru”, susţine Iamandescu.  

RETRAGERE

Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii, a insistat asupra faptului că primul dosar nu a fost  respins de către UNESCO, ci retras. Acesta a mai spus că dosarul tradus în limba franceză era plin de greşeli. „Am retras dosarul pentru a câştiga timp, primisem informaţii că nu era complet, iar o dată respins, nu mai putea fi trimis a doua oară la UNESCO”, a spus Vulpescu. În cadrul vizitei de joi, Ministrul Culturii a vizitat mai multe spaţii care ar putea găzdui muzeul dedicat marelui sculptor şi urmează ca în scurt timp să anunţe ce decizie a fost luată.

COLABORARE

Succesul dosarului UNESCO depinde de colaborarea cu Primăria Târgu Jiu şi de modul în care autorităţile îşi respectă angajamentele privind modernizarea Căii Eroilor. „Chiar dacă proiectul domnului Doru Ştefan nu este gata, este important să existe premise că aceste lucruri se vor întâmpla. UNESCO are capacitatea să înţeleagă aceste lucruri. Am reaşezat dosarul pe noi criterii, pornind de la punctele semnalate de ICOMOS. Acest lucru a fost discutat deja, atât cu Centrul «Constantin Brâncuşi», cât şi cu Primăria Târgu Jiu. Una dintre cheile succesului este colaborarea între echipa care scrie dosarul ştiinţific şi echipa care asigură protecţia, monitorizarea ansamblului şi managementul acestui loc pe viitor”, a declarat Iamandescu.

Vizualizări: 1,141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: