Scandalul „Apa pentru bătrâni“. DSP a dat amendă, urmează demiteri
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a sancționat căminul de bătrâni de la Suseni cu 2.000 de lei, constatând că unitatea nu are stație de tratare a apei. Totodată, instituția are 30 de zile la dispoziție pentru remedierea deficiențelor. În 3-4 zile vor veni și rezultatele probelor de apă și se va stabili dacă apa este contaminată. În 2014, analizele DSP Gorj au arătat că în apă erau mai multe tipuri de bacterii. În acelaşi timp vin acuzații din interiorul căminului potrivit cărora bătrânii consumă tot apă contaminată. Directorul Direcției Generale de Asistență și Protecție Socială (DGASPC) Gorj, Dumitru Cotrună, a declarat presei că dacă se va dovedi că apa nu este potabilă, directorul căminului Suseni, Stelian Luca, va fi demis.
Dar demiterea lui Luca nu ajunge. Amenda de 2.000 de lei dată de DSP Gorj nu este suficient! Ancheta Consiliului Județean trebuie să pună stop situațiile inumane de la Căminul Suseni. Direcția de Sănătate Publică va da un răspuns în 3-4 zile, după analiza probelor de apă. Ancheta de la fața locului arată însă că sunt probleme. „Au constatat că apa distribuită e din sursă proprie, o sursă mai veche care a aparținut unei unități industriale din zonă. Alimentează strict căminul de bătrâni. Colegii au constatat că nu este tratată, dezinfectată, unitatea a fost sancționată și s-a impus înaintarea către DSP a unui plan de măsuri de remediere a deficienței, în 30 de zile. Au fost ridicate probe de apă și vor fi analizate. Când vom avea aceste rezultate vom ști dacă este contaminată sau cu ce este contaminată“, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Gorj, Elena Pițian. Și DSP Gorj susține că sursa de alimentare a căminului nu este aceeași cu cea a satului Suseni, aspect confirmat primarul din Runcu, Adi Câmpeanu. În ciuda acestui aspect, directorul Cotrună a declarat presei că azilul și satul Suseni au aceeași sursă de alimentare cu apă. Totodată, directorul Cotrună spune că nu știe ca apa să fie contaminată, dar pentru orice eventualitate a contractat o firmă care să aducă apă plată bătrânilor. Dacă se va dovedi că apa e menajeră, directorul Luca va fi schimbat din funcție, ameninţă şeful DGASPC Gorj.
ANCHETĂ
O anchetă face și Consiliul Județean Gorj, însă până acum nicio instituție nu încearcă să afle dacă într-adevăr oamenii au primit apă contaminată și nu apă plată, așa cum spun, păstrându-și anonimatul, angajați din cămin.
REACȚII
De asemenea, după apariția articolelor în presa locală, pe forumurile publicațiilor au fost dezvăluite tot felul de lucruri. Cititorii spun că bătrânilor li se ia din mâncare, nu sunt schimbați și, mai mult, li se vând băuturi alcoolice.
PROBLEME
Cazul bătrânului decedat și întors din drumul spre cimitir spune, de asemenea, multe. Directorul Stelian Luca a confirmat că a întors din drum cortegiul funerar pentru că și-au dat seama că nu au certificatul de deces și bătrânul nu poate fi înmormântat.