Dublă anchetă la căminul de bătrâni de la Suseni

Autoritățile județene și cele din sănătate publică au demarat o anchetă la căminul de bătrâni de la Suseni, administrat de Direcția Generală de Asistență și Protecție Socială (DGASPC) Gorj. Echipe de control de la Consiliul Județean și Direcția de Sănătate Publică au fost trimise la căminul de la Suseni. Problema pare și de competența organelor de cercetare, pentru că este vorba despre o cheltuială de milioane de lei pentru rețeaua de apă, care nu funcționează. Bătrânii consumă apă contaminată, nu din cea îmbuteliată, spun surse din cadrul căminului de bătrâni.

Că apa din rețeaua de la Suseni este contaminată cu E.coli, streptococi și alte bacterii este sigur. Confirmă și directorul centrului, Stelian Luca, dar și buletine de analiză ale DSP Gorj, din 2014.

Verificări multiple

Se verifică dacă bătrânii primesc apă menajeră sau apă cumpărată. „Am discutat cu colegii din Consiliul Județean și Protecția Copilului. O să solicit și ajutorul DSP Gorj pentru a vedea dacă informațiile sunt corecte sau nu. Dacă sunt, trebuie luate măsuri“, a declarat Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj. Și Marius Boeriu, șeful Direcției de Sănătate Publică Gorj, a declarat că a trimis încă de marți o echipă la cămin. Ultimul control a fost în 2014, când s-a descoperit că apa nu e bună de băut. DGASPC Gorj, instituția în subordinea căreia este căminul din Suseni, nu a luat măsuri de remediere a instalației de apă, deși se băgaseră bani grei, ci a aprobat un contract pentru cumpărarea de apă. Un punct de vedere am solicitat și la DGASPC, însă purtătorul de cuvânt Corina Drăgan a declarat că răspunde la întrebări doar în baza unei cereri pe 544, legea privind liberul acces la informații publice. Pe de altă parte, alte instituții media au solicitat informații în scris, dar nu le-au primit.

Directorul adjunct al DGASPC Gorj, Mircea Andrei, a declarat că bătrânii consumă apă cumpărată, dar totodată spune că nu s-a luat în calcul remedierea problemei pentru că nu știe dacă se justifică investiția!!! Reamintim că lucrările la rețeaua de apă, care nu funcționează, au costat peste 3 milioane de lei. Practic, direcția a aruncat pe apa sâmbetei 3 milioane de lei și mai cheltuiește lunar pentru apă îmbuteliată.

În 2015 a fost făcută o solicitare de branșare către Primăria Runcu, însă, din motive tehnice, nu s-a putut realiza.

„Cred că e de la mine. Nu din curtea noastră, cred că de mai sus, de unde se alimentează, vine infectată. Din probe a reieșit că apa nu e potabilă. O să facem referat la conducerea direcției, se va analiza și se vor lua măsuri“.

Stelian Luca, directorul Căminului de bătrâni

„Informațiile sunt total eronate cum că apa de la Suseni este infestată. Apa de la căminul de bătrâni poate e infestată, dar nu apa noastră din sistemul public, pentru că nu e racord la sistemul de alimentare cu apă al satului, căminul are aducțiune proprie. Ei să își rezolve problemele“.

Adi Câmpeanu, primar Runcu

Vizualizări: 1,241

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: