Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Doi mineri morți în subteranul de la Lupeni. Implicațiile din Gorj!

Doi angajați ai minei Lupeni și-au pierdut viața după o surpare de teren produsă joi după-amiază în subteran, moartea acestora scoțând acum la iveală posibila implicare a unei firme din Gorj în toată tragedia respectivă.

Iuliu Lucian Codlen și Ioan Florin Suciu sunt ortacii care și-au pierdut viața mult prea devreme, un al treilea miner fiind internat la spitalul din Petroșani după ce a fost salvat din subteran.

Pe tot parcursul operațiunilor de salvare desfășurate la sute de metri adâncime în pământ a fost prezent ministrul energiei, Toma Petcu. Vineri, el s-a întâlnit cu șapte dintre minerii supraviețuitori, care au reușit să se evacueze singuri după surparea de pământ, ocazie cu care aceștia i s-au plâns de calitatea proastă a stâlpilor de susținere a grinzilor din subteran. Și aici apare problema pentru firma din Gorj, care este furnizoarea acestor stâlpi pe care toată lumea îi indică drept cauza producerii accidentului.

Tragedia se poate repeta

Aurel Stoian a fost unul dintre minerii aflați în subteranul de la Lupeni în după-amiaza zilei de joi, când s-a produs nenorocirea. A scăpat teafăr, iar vineri a putut să povestească despre ceea ce s-a întâmplat în subteran. „A fost un gol deasupra grinzilor. De-acolo s-a rupt și stâlpii, nefiind buni, au cedat. Nu mai ține presiunea pe ei. Se știe de mai demult despre calitatea stâlpilor. Dacă s-a ajuns în cazul ăsta, s-or deschis ochii mult mai mari. Lipsa stâlpilor a dus la accident. Se știa despre ei că se circulă pe acolo”, a declarat tânărul ortac, el menționând că lucrează de trei ani în subteran, vârsta sa fiind de 27 de ani. Vorbele sale sunt confirmate și de liderul sindical Darius Câmpean.

De față cu ministru Petcu, acesta a declarat că probleme cu stâlpii sunt la toate minele din Valea Jiului și că o nenorocire de acest gen se poate repeta oriunde. „Nu corespund, sunt tot felul de intermediari. Știți că problema cu stâlpii este una veche la toate exploatările miniere din Valea Jiului. În orice moment se poate întâmpla ce s-a întâmplat la Lupeni la orice mină. Noi, de altfel, am și propus să importăm acești stâlpi pentru că sigur ar fi de calitate mai bună. Pe vremuri se aduceau din Polonia și nu erau probleme”, a declarat sindicalistul.

Insolvența CEH și stâlpii

Ministrul Toma Petcu a menționat că la Complexul Energetic Hunedoara sunt probleme cu aprovizionarea de materiale și echipament de protecția muncii mai ales după ce unitatea a intrat de mai multe ori în insolvență în ultimii ani. Firmele care livrau marfă până atunci s-au retras din afacerile din Valea Jiului pentru că nu mai aveau garanția că își primesc banii. Curajoasă a fost, în schimb, Gamiatricos SRL Târgu Jiu, fosta Ginard Com SRL, patronată de omul de afaceri Gheorghe Coiculescu. Firma din Gorj a derulat de-a lungul anilor contracte și la CFR, și la CNADNR, la Complexul Energetic Oltenia, iar în privința Complexului Energetic Hunedoara s-a înscris la masa credală pentru a-și recupera restanțele. Acum sindicaliștii au dezvăluit că la sfârșitul lunii trecute 200 de stâlpi livrați spre CEH au fost refuzați tocmai pentru că nu erau de bună calitate.

Anchete

Ministrul Toma Petcu așteaptă rezultatele anchetelor care sunt în derulare, una fiind chiar din partea Ministerului Energiei, pentru a vedea ce s-a întâmplat în subteran. „Din ce am înțeles a fost un gol în tavan care nu a putut fi apreciat și nu se știa ce se putea întâmpla. Se pare că sistemul de susținere la grinzi a rezistat, în schimb la grinzi spun ei că ar fi niște probleme și din cauza aceasta stâlpii s-ar fi micșorat. De la 2 și 10 (metri-n.r.) au cedat undeva la 1,80 și acolo se pare că va fi o problemă. Noi o să lăsăm și ITM-ul și procuratura să-și facă ancheta și nu o să ne antepronunțăm noi de unde au apărut probleme. O să ne facem și noi ancheta și verificările, pe care nu o să o comunicăm până când ITM-ul și procuratura o comunică, pentru ca să nu influențăm de niciun fel. (…) Mi-a spus domnul director că în maxim două săptămâni vor veni 200 de asemenea stâlpi de susținere. S-a reușit să se facă o înțelegere cu o societate care va aduce stâlpi noi cu condiția să fie plătiți în momentul livrării. Avem banii pentru acești 200 de stâlpi. Ulterior prin livrări succesive și plăți în același timp sperăm ca această companie să se recredibilizeze pe piața de achiziții și să luăm toate echipamentele și materialele necesare”, a spus ministrul Toma Petcu, care a fost însoțit la Lupeni și de Sorin Boza, managerul Complexului Energetic Oltenia, prezența acestuia acolo fiind un gest de solidaritate față de colegii din Valea Jiului.

Vizualizări: 2,100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: