Doi copii în pericol de câte ori intră în casă
Viața a doi minori din comuna Fărcășești este pusă în pericol de inconștiența părinților. Aceștia locuiesc într-o casă care din moment în moment se poate prăbuși peste ei, în timp ce părinții ridică din umeri și spun că nu au soluții pentru a evita nenorocirea, doar se roagă la Dumnezeu să nu se întâmple. Autoritățile locale au ajutat în repetate rânduri această familie, însă banii oferiți de primărie au fost folosiți în alte scopuri și nu pentru crearea unor condiții de trai în siguranță. Autoritățile locale au ajuns la concluzia că minorii ar fi în siguranță dacă ar fi introduși într-un sistem de protecție socială, însă reprezentanții Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului responsabilizează asistenții sociali de la comună să monitorizeze minorii, lucru care s-a mai făcut.
Familia Pîrvulescu din satul Peșteana de Jos a comunei Fărcășești are trei copii de 10, 11 respectiv 14 ani. Fiica cea mare a familiei este în grija unui asistent maternal de când avea doi ani și cu părinții vorbește la telefon sau se întâlneşte cu diferite ocazii. Cei doi copii rămași în grija părinților nu au o viață foarte ușoară și, mai mult decât atât, sunt în pericol.
Copiii şi părinţii locuiesc într-o casă bătrânească primită de la bunica maternă, care în orice moment se poate prăbuși. Inconștiența părinților este greu de descris în cuvinte. Aceștia nu fac absolut nimic pentru a evita nenorocirea, deşi sunt conștienți că se poate întâmpla din moment în moment și se roagă la Dumnezeu să nu fie nimeni în casă atunci când aceasta se va prăbuși.
Deși au primit ajutor de la primărie, părinții acestor copii au cheltuit banii fără să facă nimic pentru a-și asigura un acoperiș sigur deasupra capului. „Casa în care locuim stă să cadă. Nu ne-a rămas decât să ne rugăm la Dumnezeu să nu cadă pe noi și dacă s-ar putea să reziste până la primăvară. Este foarte veche și nu am avut bani să facem reparații. Am primit de la Primărie zece milioane anul trecut și am luat niște cartoane pe care le-am pus în pod ca să nu plouă pe noi. Trăim doar din ajutorul social și din alocația copiilor. Mai câștigăm un ban dacă muncim cu ziua, dar acum nu mai avem unde. Avem aici în curte o bucătărie de vară unde ne-am putea adăposti, dar trebuie să facem ceva la ea că la iarnă intră frigul printre blăni și nu cred că avem loc toți patru. Avem curent electric pentru că suntem racordați la sistemul de iluminat public”, a precizat Maria Vulpe, mama copiilor.
Autoritățile locale cer ajutorul Protecţiei Copilului
Angajații primăriei Fărcășești, care monitorizează acest caz de ani buni, au cerut de nenumărate ori Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului să ia măsuri imediate pentru ca acești copii să fie instituționalizați. „Cei doi minori de 10, respectiv 11 ani locuiesc cu părinții într-o casă veche cu două camere, în stare avansată de degradare și în condiții de igienă precară. Părinții sunt consumatori de alcool, iar copiii sunt trimiși la cerșit pe la diferiți cetățeni, nu sunt hrăniți, iar viața și sănătatea acestora sunt în pericol. Familia beneficiază de ajutor social în ciuda faptului că părinții nu efectuează zilele de muncă în folosul comunității, primesc ajutor de încălzire pentru că le-am făcut noi dosarul și beneficiază și de alocație complementară”, a precizat asistentul social din cadrul Primăriei Fărcășești.
Protecţia Copilului face hârtii
Deși situația în care cei doi minori se află este una deosebit de gravă, reprezentanții Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului răspund solicitării asistenților sociali de la primăria Fărcășești printr-o hârtie prin care îi responsabilizează pe aceștia să monitorizeze acest caz în continuare. Cei de la DGASPC le cer asistenților sociali să întocmească un raport de evaluare inițială și o anchetă psihosocială, să pună în aplicare planul de servicii sociale și să consemneze ce s-a făcut până în prezent pe plan local, să facă propuneri cu modul de soluționare a acestui caz și dacă pot fi integrați în familia extinsă și cer monitorizarea lunară a acestei familii.
La începutul acestei luni, o comisie de la Compartimentul Copilul Abuzat, Neglijat și Exploatat s-a deplasat la Fărcășești și a stabilit că ”Minorii erau la domiciliu cu mama acestora, casa este formată din două camere din care doar una este locuibilă și este dotată cu strictul necesar, iar întreaga locuință se află într-o avansată stare de degradare pentru că este foarte veche, iar minorii nu prezentau semne specifice unui copil abuzat, neglijat sau exploatat. Mama a fost consiliată și i s-a pus în vedere să facă reperații în vederea consolidării casei”, se arată într-un document emis de DGASPC Gorj.