Discuţii despre un grup energetic nou la Rovinari şi închiderea minelor
Rodin Traicu, secretar de stat în Ministerul Economiei, a vizitat ieri trei cariere din Gorj, dar si la termocentralele Turceni si Rovinari. Traicu s-a declarat mulţumit de modul de funcţionare al carierelor. Cat despre minele de subteran, secretarul de stat susține că vor fi închise pentru că nu sunt profitabile.
Rodin Traicu a efectuat o vizită de lucru la primele ore ale dimineții la termocentrala Turceni, după care a vizitat carierele Roșia, Roșiuța și Jilț. “Am avut o întâlnire cu conducerea Complexului Energetic Oltenia la Turceni. O prezentare a Diviziei Miniere, a perspectivelor și rezervelor de exploatare în tot bazinul minier al CEO, urmată de vizita în trei cariere, Roșia, Roșiuța și Jilț. Iar la Rovinari am venit pentru că avem ședința Comisiei pentru dezvoltarea unui nou grup energetic la Rovinari de 500 MW. În primul rând sunt foarte multe rezerve în Bazinul Minier Oltenia care acum sunt în componența CEO. La multe din exploatările miniere rezervele exploatabile depăşesc 35 de ani. Evident că asta înseamnă o lungă perioadă de timp de funcționare a CEO. Parametrii tehnico-economici se încadrează în cerințele de piață. De fapt ăsta a fost scopul analizei. Sa vedem cum putem să reducem prețul de cost la produsul final și anume la megawattul electric. Chiar nu pot să spun că nu mi-a plăcut ceva. Am o impresie bună. O carieră este o carieră, peste tot se muncește din greu. La Roșiuța se lucrează suplimentar pentru că au dat drumul la abataj în subteran, iar acum acesta este la suprafață”, a declarat Rodin Traicu.
Închideri de mine fără concedieri
Totodată, Traicu a mai anunțat închiderea minelor de subteran, considerate neprofitabile, însă fără a produce efecte sociale în rândul angajaților. “În primul rând se discută despre carierele de subteran care vor fi închise, fiind considerate neprofitabile. Nu este vorba despre o chestie apriorică să închidem subteranul. În urma analizelor tehnico-economice rezultă că exploatările de subteran consumă mai mult decât produc. Nici Tehomirul nu este chiar profitabilă așa cum se spune. Este considerată așa doar din cauza faptului că nu se mai efectuează absolut deloc lucrări de investiţii. Aici cheltuielile sunt mult reduse și de aceea profitul este fals. Nu vor fi probleme sociale. Am analizat asta împreună cu directorii companiei și cu cei ai diviziei miniere“, a mai spus Rodin Traicu, secretarul de stat în Ministerul Economiei.
CEO listată pe bursă
Rodin Traicu a vorbit și despre privatizarea Complexului Energetic Oltenia. Acest lucru îl va stabili Consiliul de Supraveghere, ales după cele patru luni de interimat. „Privatizarea se va face în parametrii stabiliți anterior. Compania se înființează în cele patru luni, se fundamentează din punct de vedere tehnico- economic, iar următoarea Comisie de Supraveghere va stabili în ce fel se va face privatizarea. Va fi privatizare pe bursă”, a mai declarat Traicu.