Crespo a deschis în Gorj prima fabrică de asamblare camere video din UE
Credeţi sau nu, dar niciunde în Uniunea Europeană nu exista până ieri la prânz o fabrică sau un atelier care să se ocupe de producerea sau asamblarea camerelor de supraveghere video. Totul era până acum „Made în China” sau Hong Kong, Taiwan, etc, iar acest lucru par să-l fi descoperit asociaţii italieni ai fotbalistului Hernan Crespo, prezent ieri la Rovinari pentru a tăia panglica inaugurală a acestei fabrici la care vor lucra 100 de persoane.
Dezvăluirea despre lipsa unei fabrici în UE de acest gen a făcut-o Baldassare Campisi, prietenul, asociatul şi apropiatul marelui internaţional argentinian, el fiind omul de afaceri care a descoperit golul de pe această piaţă. Chiar a recunoscut că are o fabrică în China pe care în următorii doi ani o va muta la Gorj, activitatea de acolo urmând să fie închisă. Motivul e simplu. „Camerele video ce vor fi produse aici vor fi camere de înaltă tehnologie, patentate la nivel mondial. Am vrea să introducem pe piaţă şi produse care momentan nu există. Până acum camerele erau produse în China, dar distanţa de transport era destul de mare, iar calitatea nu era mulţumitoare şi de aceea am ales să investim în România”, a menţionat investitorul italian.
„Legate” la mâini
Activitatea în interiorul fabricii seamănă cu cea dintr-un laborator ştiinţific. Un aparat automat „încalţă” pe oricine încă de la intrare cu pungi de plastic în picioare pentru că e nevoie de o curăţenie desăvârşită, praful putând dăuna calităţii camerelor video. Oricine reuşeşte să ajungă în interiorul fabricii, comparabilă deocamdată cu un atelier de montaj, observă lesne că fetele care lucrează în interior au în picioare papuci speciali, iar la mâini poartă ceva ce seamănă cu nişte brăţări legate de un cablu. Prima impresie este aceea că fetele ar fi ţinute în „lanţ”, dar nici vorbă de aşa ceva. Investitorii spun că brăţările cu pricina au menirea să preia orice încărcare electrostatică a corpului unei angajate, încărcare care, altfel, ar putea arde pur şi simplu circuitele electronice extrem de sensibile ce sunt folosite la echipamentele video. În rest, fetele au la dispoziţie un automat cu ceaiuri, cafele şi ce se mai poate bea de acolo, totul fiind gratuit. Accesul este însă pe bază de recunoaştere facială, introducere a unui cod personal de identificare şi folosire a unui card.
O fostă baracă
Fabrica a fost amenajată într-o clădire aflată în umbra Complexului Energetic, în zonă existând mai multe astfel de barăci ce stau să cadă pentru că nimeni nu face nimic altceva cu ele. Italienii au venit aici prima dată la sfârşitul lui ianuarie şi au fost bine primiţi de Dorin Filip. În scurt timp au bătut palma cu edilul şi au parafat afacerea ce a fost inaugurată ieri. Hernan Crespo a avut astfel ocazia să descopere nu doar unde este Rovinariul pe hartă, ci şi să vadă România, fotbalistul recunoscând că oricât de mult a jucat în competiţiile europene de fotbal nu a avut ocazia să întâlnească măcar o echipă din ţara noastră. A jucat în schimb alături sau împotriva lui Mutu şi Chivu, de la care a aflat lucruri frumoase despre o ţară cu un potenţial extraordinar. Știa câte ceva și de la soacra lui, care este româncă, dar, până la Rovinari nu avusese ocazia să guste din micii româneşti, primarul Dorin Filip organizându-i o primire cu mici şi berbec la proţap.