La un pahar de ţuică, Diaconu a promis sprijin pentru repatrierea lui Brâncuşi
Marele sculptor Constantin Brâncuşi are mari şanse să îşi doarmă, în cele din urmă, somnul de veci pe meleagurile natale, mai ales după ce ministrul culturii, Mircea Diaconu, a anunţat ieri la Hobiţa, că se implică oficial în aceste demersuri. Până la finalizarea lor însă va mai trece ceva vreme întrucât „dezastrul” constatat de demnitarul venit de la Bucureşti să vadă satul artistului împiedică autorităţile să demareze procedurile oficiale în privinţa repatrierii rămăşiţelor pământeşti.
Zarvă mare ieri pe uliţa principală din satul în care s-a născut Constantin Brâncuşi. Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a venit aici în vizită oficială, fiind al doilea demnitar de la Bucureşti care, după 1989, a făcut un astfel de demers, după cum a constatat un localnic. „Doar Caramitru a mai venit înaintea dumneavoastră”, a spus acesta, ministrul remarcând şi el că „doar actorii” au părut interesaţi până acum de problemele din satul marelui sculptor.
Vizita ministrului a început la biserica din Hobiţa, acolo unde stră-strănepoţi ai lui Brâncuşi l-au primit pe oaspetele de la Bucureşti cu pâine şi sare. Diaconu nu a fost foarte încântat de idee, dar a cedat când i-a văzut pe urmaşii marelui artist îmbrăcaţi în costume populare gorjeneşti. „Să fac lucrul ăsta pe care l-am văzut că-l fac la televizor nişte tovarăşi toată viaţa lor- Nu prea-mi vine! Bine, mulţumesc mult”, a spus ministrul culturii, după care a rupt o bucată de pâine pe care a înmuiat-o în sare, apreciind, spre bucuria sătenilor, gestul gazdelor de a-l primi.
O vizită la două case Brâncuşi
Mircea Diaconu a mers apoi la pas prin Hobiţa, fiind însoţit de scriitorul Laurian Stănchescu, cel care a iniţiat acum un an o campanie de repatriere a rămăşiţelor pământeşti ale lui Brâncuşi. Ministrul Culturii a trecut pe lângă Casa Memorială şi a mers direct la „adevărata” casă Brâncuşi, cea în care artistul a crescut şi care acum e o paragină. „Dezastru” a fost cuvântul folosit de Diaconu pentru a descrie ce a văzut acolo, mai ales că în fosta construcţie cresc în voie urzici. „De aici începem şi poate ne spălăm obrazul. Locul însuşi are semnificaţie şi trebuie să devină un sanctuar. Fiecare grindă din asta înseamnă ceva. Totul trebuie aranjat”, a spus ministrul culturii.
Ministrul a mers apoi şi la Casa Memorială, unde s-a întâlnit cu rudele lui Brâncuşi. În prispa casei, pe scăunele şi bănci de lemn, minute bune, Diaconu şi urmaşii artistului şi-au spus păsurile, ministrul menţionând că are şi motive să se implice în repatrierea osemintelor întrucât soţia sa este originară din Târgu Jiu. O rudă a acesteia l-a cunoscut personal pe Brâncuşi şi puţin a lipsit ca Diaconu să nu devină şi el rudă prin alianţă cu marele artist. „La ei venea foarte des la prăvălie unul. Zugravul îi spuneau. Tanti Nela, ruda noastră, spunea că omul acela se făcea că are de cumpărat, îşi tot făcea drum la ei, dar, se pare, era îndrăgostit de ea. Acela era Brâncuşi. Vedeţi, fiecare are câte un motiv să se implice în treaba asta”, a spus ministrul Diaconu.
Concluzii trase la o ţuică
Diaconu a mers şi în cimitirul din Hobiţa, unde a aprins o lumânare la căpătâiul părinţilor lui Brâncuşi, după care a revenit în sat, unde oamenii l-au invitat într-o bătătură, la un pahar de ţuică pentru a trage concluziile de rigoare. Evident că discuţiile au ajuns în zona Guvernului şi a banilor de pensii, ministrul spunând că, în fond, oamenilor nu li se va da la pensie cine ştie ce sumă în plus, ci una care să le fie suficientă de-o …ţuică. „De fapt, ce vi se va da înapoi acum e cât o ţuică din asta, ca valoare. Nu e cine ştie ce sumă, e o chestie simbolică. De ce să-i iei domnule omului ţuica lui-”, a întrebat, retoric, Diaconu.
Ulterior, ministrul a plecat la Târgu Jiu, unde a văzut şi operele lui Brâncuşi din cele două parcuri ale oraşului, promiţând sprijin şi pentru includerea acestora în patrimoniul UNESCO. Aseară, acesta a fost premiat de conducerea Teatrului Elvira Godeanu şi chiar a jucat pe scena din Târgu Jiu.