Numărul cancerelor pulmonare, în creştere. Prima ţigară la 9 ani!
Peste 80% dintre fumătorii adulţi au încercat prima ţigară înainte de 18 ani, iar o treime dintre ei au fumat câte o ţigară înainte de a împlini nouă ani. Numărul cancerelor pulmonare a început să crească în rândul tinerilor, fumatul devenind o boală. Tocmai pentru a atrage atenţia asupra pericolelor la care se expun cei care fumează, medicii Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” au mers în mijlocul elevilor.
Peste 200 de elevi de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” (CNTV) din Târgu Jiu au învăţat care sunt beneficiile vieţii fără tutun de la specialişti. Medicii pneumologi de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” Marian Olaru, Genoveva Boldea şi Marius Sorin Ciontea au fost prezenţi în mijlocul tinerilor şi le-au explicat că anual în Europa se înregistrează peste 1,2 milioane de decese din cauza consumului de tutun. „Fumatul a devenit o problemă internaţională, drept pentru care au loc tot felul de manifestări pentru a convinge publicul de la cea mai fragedă vârstă până la cei mai în vârstă să renunţe la acest obicei nociv pentru sănătatea lor. Cancerele pulmonare au început să apară din ce în ce mai des şi din păcate la vârste din ce în ce mai tinere. Dacă un cancer pulmonar este descoperit în zilele noastre supravieţuirea la doi ani este maximul ce se poate obţine”, spune medicul pneumolog Marian Olaru. Specialiştii i-au sfătuit pe elevi să nu se apuce de fumat. ”Singurul sfat pe care pot să îl dau elevilor este să nu fumeze sau să nu îi imite pe cei care fumează pentru că asta este modalitatea de a începe să fumezi şi din păcate fumatul dă o dependenţă mai puternică decât heroina”, a mai menţionat Marian Olaru.
Viaţă fără tutun
Seminarul informativ „Beneficiile vieţii fără fumat”, organizat de Asociaţia „O nouă şansă pentru toţi gorjenii”, condusă de Anca Borduşanu, s-a desfăşurat în parteneriat cu Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu”. Acţiunea a fost finanţată de Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Gorj şi s-a derulat la CNTV în cadrul Săptămânii Sănătăţii. Proiectul are ca scop prevenirea consumului de tutun în rândul tinerilor prin informarea lor cu privire la efectele tutunului, prin efectuarea de experimente, precum şi prin implicarea acestora în activităţi antitutun. „Este un proiect care se adresează exclusiv liceenilor şi elevilor din clasele V-VIII. Toţi am fost în şcoală şi cu toţii am avut măcar tendinţa de a fuma şi tocmai aceasta este tema. Vrem să îi convingem pe tineri să nu cadă pradă acestui viciu pentru că este nociv. Elevii vor învăţa ce înseamnă să ducă o viaţă normală, fără să aprindă măcar o ţigară”, menţionează Anca Borduşanu.