Ponta a oprit asfaltarea a peste 250 de km de drum din Gorj
„Am oprit total faimosul PNDI, l-am scos cu totul din finanțarea pe acest an și pe viitor“. Acesta a fost anunţul făcut de premierul Victor Ponta la o emisiune la Pro Tv. Este vorba despre programul prin care urma asfaltarea a 250 de kilometri de drum din judeţul Gorj. În urmă cu două săptămâni a avut loc şi desemnarea firmei care urma să înceapă lucrările. Au primit bani 39 de primării, cele mai multe conduse de pesedişti. Primarii nu înţeleg de ce a fost oprit acest proiect.
Vezi aici ce primari şi câţi bani au primit pentru drumuri
Prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), ministrul Turismului, Elena Udrea, a alocat 335,602 mii lei judeţului Gorj pentru modernizarea a 264 de kilometri de drumuri comunale şi săteşti şi pentru reabilitarea unor străzi la oraşe.
39 de primării
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului asfaltează peste 250 de kilometri din judeţul Gorj, era vestea bună pentru primarii gorjeni, care au stat şi o noapte întreagă la uşa Elenei Udrea pentru aprobarea proiectului. De lucrări de modernizare prin Programul Naţional de Dezvoltare urmau să beneficieze 39 de localităţi gorjene.Pe listă erau Bălăneşti, Bărbăteşti, Bâlteni, Dăneşti, Glogova, Licurici, Negomir, Roşia de Amaradia, Rovinari, Săulşeşti, Urdari, Tismana, Turburea, Samarineşti, Stejari, Albeni, Vladimi, Arcani, Dragoteşti, Turceni, Câlnic, Borăscu, Novaci, Hurezani sau Cruşeţ. Procentual, vis a vis de apartenenţa politică a unităţilor administrativ teritoriale, la nivelul judeţului o sumă destul de consistentă, în jur de 32% din valoarea alocată judeţului, ajunsese la primăriile PSD, 27-28% la primăriile PNL, 28% la primăriile PDL, iar la celelalte localităţi, unde sunt primari de altă culoare politică în jur de 13-14%.
Resemnaţi
Cât s-au bucurat atunci, atât regretă acum. „Guvernaţii aşa trebuie să fie cu toată lumea. Este o necesitate şi lucrurile ar trebui să fie aşa, indiferent cine este la guvernare. Eu am fost printre cei care au avut o şansă mare”, declara la vremea respectivă primarul din partea PSD, Viorel Drăguşin. Nu a fost şansă nici pentru primarul din Samarineşti, care va rămâne tot cu un kilometru de drum asfaltat. „Îmi închipuiam că se va ajunge aici. Am mai auzit făcându-se referiri vis-a-vis de acest lucru, cu toate că am văzut că ministrul Dezvoltării a zis că PNDI-ul trebuie să meargă. Nouă ni se aprobaseră <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />13,4 km de asfalt. Programul nu este anulat, e doar sistat, dar nu ştiu să vă spun de ce. Acest lucru ne afectează pentru că oricine voia drumuri şi acces mai bun către locuinţe, dar acum nu avem nicio putere”, menţionează Marian Ardeiu.
Deşi programul îi permitea asfaltarea a aproape 8 km, primarul din Bustuchin este de acord cu decizia şefului de partid. „Dacă a luat această decizie nu pot să comentez decât că e o decizie a Guvernului. Probabil că premierul a luat această hotărâre, de a suspenda programul, pentru că a făcut o analiză din care a reieşit că s-au dat bani politic, iar toate comunele trebuie să primească bani în funcţie de dezvoltarea lor. Era o prioritate alocarea acestor bani, dar sunt şi comunităţi care nu au apă”, spune Ion Ciocea.
LICITAŢIE
Licitaţia pe Programul Național de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI)fusese câştigată de Delta A.C.M, care urma să demareze lucrările în mai.
CE SPUNE PONTA
”Am oprit total faimosul PNDI, l-am scos cu totul din finanțarea pe acest an și pe viitor. Anul acesta era un miliard, dacă nu mă înșel. Însă mi-am luat angajamentul, și cred în acest angajament că este util pentru România, toate economiile pe care le facem de la proiectele pe care le-am criticat, absolut toate, merg la cofinanțarea programelor europene”, a spus Victor Ponta.