Directorii de şcoli din Gorj mai rămân un an interimari
Inspectoratul Şcolar Gorj nu a organizat nici pentru această primăvară concursuri pentru posturile de directori de şcoli, deşi toţi sunt interimari de câţiva ani. Conducerea Inspectoratului Şcolar evită să discute despre acest subiect, poate şi pentru faptul că marea majoritate a directorilor în funcţie au fost aleşi pe criterii politice.
În prezent, toţi directorii care conduc unităţile şcolare din judeţ, fără excepţie, sunt numiţi prin delegare. Niciunul nu a fost promovat în fruntea şcolii în urma unui concurs. Şi anul şcolar 2014-2015 va debuta tot cu directori plini şi adjuncţi numiţi prin delegare. Asta pentru că, aşa cum spune metodologia de concurs, examenele de promovare în aceste funcţii trebuie organizate în această perioadă, însă anunţurile trebuiau deja făcute, ceea ce la Gorj nu s-a întâmplat. „Concursul de ocupare a postului de director şi director adjunct se organizează în două perioade ale anului şcolar: octombrie-noiembrie şi martie-aprilie. Data concursului se stabileşte de fiecare unitate de învăţământ, în acord cu instituţiile care desemnează reprezentanţi în comisiile de concurs, conform prevederilor art. 258 alin. (1)”, se arată în Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, art.5. Tot legea respectivă spune: „Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, denumit în continuare consiliu de administraţie, are obligaţia de a anunţa organizarea concursului, cu cel puţin 30 de zile înainte, în presa locală, şi, de asemenea, prin afişare la sediul unităţii de învăţământ, pe site-ul propriu şi al inspectoratului şcolar postul/posturile de conducere vacante, precum şi informaţiile referitoare la înscrierea şi participarea la concurs a candidaţilor”, art.6.
Işfan nu ştie nimic
Generalul de la ISJ Gorj, Ion Işfan, spune că nu se pune problema deocamdată să se organizeze vreun concurs, iar dacă s-ar organiza s-ar începe cu organizarea concursului pentru conducerea inspectoratului şcolar. “Nu e nicio metodologie pentru concurs. Nu există. Nu am primit nimic în legătură cu vreun concurs. Prin ordin de ministru se aprobă astfel de lucruri. Când încep concursurile se fac de la inspectorul general până la director adjunct de şcoală sau grădiniţă”, a spus Ion Işfan.
Marea majoritate a directorilor plini şi adjuncţi care conduc învăţământul gorjean sunt numiţi pe criterii politice. 11 directori sunt consilieri locali în diverse comune. Este şi cazul directorului de la Şcoala Gimnazială din Padeş, Constantin Pora- consilier local PDL, Ion Sanda- directorul Şcolii Nr.2 Motru şi consilier local PSD, Ion Avram-directorul Şcolii Gimnaziale Ioneşti şi consilier local PNL.