Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Cum va arăta Muzeul Istoriei Mineritului de la Motru

Ideea înfiinţării unui muzeu al mineritului în municipiul Motru prinde contur. Proiectul care vizează construirea unui astfel de amplasament a fost realizat, urmând să fie depus spre finanţare, care se va face din fonduri europene. În următoarele zile, administraţia locală din Motru va încheia un protocol cu CE Oltenia pentru a dota muzeul cu utilaje specifice activităţii miniere de subteran. Vizitatorii acestui muzeu vor putea să vadă întregul proces de extracţie a cărbunelui.

Muzeul Istoriei Mineritului de la Motru va funcţiona în vecinătatea Casei Sindicatelor, în centrul municipiului, pe amplasamentul vechii pieţe. Autorităţile locale spun că nu vor exista probleme privind finanţarea proiectului şi că există şanse reale ca până la sfârşitul acestui an să fie demarate lucrările de construire a muzeului. „La ora actuală este în fază de proiectare, am găsit proiectantul, am găsit şi managerul de proiect, am găsit şi fondul, este vorba de fonduri europene cu 100% subvenţie. Valoarea efectivă a clădirii este în jurul a 200 mii de euro. În luna martie trebuie să depunem documentele astfel încât până la sfârşitul anului să avem tot ce ţine de aprobări şi chiar să începem lucrările. Contribuţia cea mai importantă va veni din partea Complexului Energetic Oltenia, de unde vom lua principalele utilaje pe care dânşii le-au utilizat şi le utilizează în minerit. Suntem într-o negociere avansată cu managerul CEO, pentru semnarea unui protocol prin care dânşii se obligă să ne asigure partea de logistică, adică secţii pentru subteran, cărucioare, transportoare cu racletă, combine de înaintare, combine de abataj”, a declarat Dorin Hanu, primarul municipiului Motru.

Ce vor putea să vadă vizitatorii

Vizitatorii acestui muzeu vor putea să vadă exact cum funcţionează o mină de subteran. „Sunt două galerii, una este galerie de bază, iar cealaltă galerie de cap. Pe una din galerii va intra personalul muncitor iar pe cealaltă iese cărbunele. Ele vor fi unite cu un abataj. Jos va fi şi o sală cu lămpărie, tot ce este logistic pentru o unitate de minerit. La etaj va fi o sală de conferinţe, cu multe birouri, iar la parter va fi sală de expoziţie cu utilajele din carieră. Tot la etaj vrem să facem şi o expoziţie cu diplome de inovator. Am donate de către domnul Huidu, de către domnul Mataca, titani ai mineritului. Ne gândim şi la posibilitatea înfiinţării unui magazin cu suveniruri”, a mai spus primarul municipiului Motru.

Intrarea liberă pentru salariaţii CEO

Autorităţile locale vor să obţină şi machetele celor două cariere din zonă, Roşiuţa şi Lupoaia pe care să le expună în acest muzeu. În baza protocolului semnat între autorităţile locale şi administraţia CE Oltenia pentru utilajele necesare dotării amplasamentului, salariaţii complexului vor putea vizita gratuit acest muzeu al mineritului.

Vizualizări: 229

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: