Încă 123 de sinistraţi încep lupta în instanţă cu CE Oltenia
Vești proaste pentru conducerea Complexului Energetic Oltenia. Gigantul energetic va fi din nou târât în instanță de sinistrații din satul Seciurile. După ce aproximativ 30 de familii care s-au constituit într-o asociație au câștigat la Curtea de Apel Craiova procesul cu CEO, care trebuie acum să le reconstruiască gospodăriile, alți 123 de cetățeni afectați de alunecările din 2006 vor da complexul în judecată. Cetățenii s-au dus ieri la Primăria Roșia de Amaradia de unde au obținut o serie de documente prin care să demonstreze ce proprietăți au avut înainte de nenorocirea din 2006. Joi aceștia se vor întâlni cu avocatul care a reprezentat asociația în instanță timp de 4 ani pentru a demara procedurile de chemare în judecată a Complexului Energetic Oltenia.
Având un precedent creat, alte 123 de familii sunt decise să se judece cu Complexul Energetic Oltenia și să ceară reconstrucția gospodăriilor afectate de alunecările de teren din mai 2006. Dacă cei aproximativ 30 de cetățeni care s-au constituit în asociație au chemat în instanță atât fosta SNLO, precum și Primăria Roșia de Amaradia, Consiliul Județean Gorj, Prefectura Gorj și Ministerul Economiei, de această dată acțiunile sinistraților vor fi îndreptate numai împotriva Complexului Energetic Oltenia. Un prim pas pentru demararea acțiunilor în instanță a fost făcut ieri, când zeci de cetățeni care au fost afectați de activitatea minieră au mers la Primăria Roșia de Amaradia pentru a solicita documente cu care să facă dovada proprietăților pe care le-au deținut înaintea alunecărilor de teren din mai 2006. „De marți au început să vină la primărie adevărații sinistrați din satul Seciurile. Este vorba de 123 de cetățeni care nu au făcut parte din asociație. Oamenii au început să vină după adeverințe la primărie prin care să facă dovada că la data de 4 mai 2006 figurau la primărie cu imobile și ce mai aveau la vremea respectivă. Le sunt necesare pentru a face acțiune în instanță împotriva CEO. Vreau să vă spun că unii din asociație au fost în afara perimetrului și tot au câștigat și văzând asta adevărații sinistrați au început demersurile. Au nevoie de aceste adeverințe pentru că unele imobile nu se mai găsesc acum. Au fost înghițite de pământ”, a precizat Liviu Cotojman, primarul din Roșia de Amaradia.
Sinistrații se întâlnesc joi cu avocatul
Sinistrații din Seciurile au timp până joi să facă rost de actele care le sunt necesare pentru acțiunea în instanță. Cele 123 de familii vor fi reprezentate de avocatul Ion Măgdoiu, care a reprezentat și asociația câştigătoare timp de patru ani. „Joi voi avea o întâlnire cu oamenii la Seciurile și atunci știu exact câte acțiuni vor fi. Eu i-am trimis să-și facă rost de documente. Avem un precedent, este vorba de asociație, eu am o serie de documente încă de atunci și îi pot ajuta pe acești oameni. Noi sperăm să aibă câștig de cauză, pentru că așa ar fi normal. Spre deosebire de procesul cu asociația, acum chemăm în instanță numai Complexul Energetic Oltenia”, a precizat avocatul Ion Măgdoiu.
Nicolae Ancuța: Unde a fost casa mea, acum e un fel de grotă
Nicolae Ancuța este unul din cetățenii care vor acționa în instanță Complexul Energetic Oltenia. Bărbatul susține că de la proprietatea lui a început alunecarea de teren, iar acum în locul casei este o grotă. A primit de la Guvern o locuință la Câmpu Mare unde locuiește cu soția, cei trei copii și părinții. Pentru că nu este mulțumit de ce a primit în urma alunecărilor de teren din 2006, s-a decis acum să se judece cu Complexul Energetic Oltenia. „Vrem să facem și noi acțiuni și să fim despăgubiți de către CEO, așa cum s-a întâmplat cu cei din asociație. Suntem în aceeași situație, numai că noi am fost mult mai afectați decât ei. Vreau să vă spun că noi suntem sinistrații adevărați. Am luat tot ce ne trebuie de la primărie. Până acum nu am făcut nimic, dar dacă ei au câștigat noi de ce nu am fi despăgubiți? Este păcat de noi. Alunecarea de teren a început de la mine. În locul gospodăriei mele este o grotă. Nu am mai avut unde să stăm. După ce am locuit în module, ne-am mutat la Câmpu Mare, pentru că nu am avut alternativă. Încercăm și noi să facem ceva. Deocamdată nu știu dacă o să vreau bani sau reconstrucția casei. Așteptăm să vedem ce va decide instanța”, a precizat Nicolae Ancuța.