Director Hidroelectrica: Primele şase luni au fost unele de excepţie
Hidroelectrica s-a pregătit temeinic pentru iarnă, are o rezervă confortabilă în lacuri, de peste 70%, şi este pregătită pentru orice fel de situaţii meteorologice, a declarat, miercuri, Bogdan Badea, preşedintele Directoratului Hidroelectrica, la o dezbatere privind provocările iernii 2021-2022 pentru sistemul energetic naţional.
Acesta a semnalat că, în primele 9 luni, pe fondul unei hidraulicităţi crescute, Hidroelectrica a produs peste 13,4 TWh, cu 1,4 TWh peste cantităţile produse anul trecut în aceeaşi perioadă.
"Primele şase luni au fost unele de excepţie, cum nu prea am mai prins în ultimii ani. În egală măsură, având în vedere tiparele meteorologice cu care ne-am confruntat în ultimii ani, am gestionat rezerva din lacuri într-o manieră în care să fim pregătiţi pentru orice fel de situaţie şi iată, din păcate, pentru următoarea perioadă prognoza meteorologică nu continuă acest trend de hidraulicitate crescută şi este undeva sub media cum care am fost obişnuiţi. Cu toate acestea, Hidroelectrica, în baza rezervelor pe care le are în lacuri, continuă să gestioneze astfel de situaţii", a punctat Badea.
Pe de altă parte, el a menţionat că societatea rămâne focusată pe optimizarea costurilor de producţie şi a subliniat că Hidroelectrica vinde energie, în mare parte, pe OPCOM, iar preţurile în 2021 au fost într-o mare măsură apropiate de cele din anii anteriori.
Totodată, Badea precizat că Hidroelectrica este focusată pe diversificarea surselor de energie, dezvoltă deja capacităţi proprii şi are diverse faze de licitaţii ale unor studii de fezabilitate pentru parcuri fotovoltaice, pentru a se dezvolta pe terenuri aflate în proprietatea companiei. De asemenea, doreşte să implementeze şi parcuri fotovoltaice flotante pe lacurile sale.
"Am dat drumul la un proiect pilot în acest sens, care se află în procedură de achiziţie publică. Vom merge pe o diversificare a surselor de producţie exclusiv din surse regenerabile. Suntem în diverse faze de due dilligence pentru parcuri fotovoltaice şi eoliene de peste 2.000 MW. Sunt informaţii confidenţiale. Se analizează respectivele proiecte. Focusul nostru este pentru o creştere a capacităţii de producţie, în special din surse eoliene şi fotovoltaice. Ne uităm cu interes la zona de offshore. Aşteptăm o clarificare a legislaţiei pe această zonă, care, sigur, va ajuta foarte mult sectorul de gaze, dar sperăm că va reglementa la fel ca în toate ţările cu potenţial offshore şi în zona eoliană. Şi pe acest segment dorim să ne implicăm activ", a punctat Badea.