Descoperiri arheologice spectaculoase la Hurezani
O serie de vestigii istorice vechi de mii de ani au fost descoperite pe un șantier arheologic din localitatea gorjeană Hurezani. Este vorba de așezări umane care au o vechime de mii de ani.
Pe șantierul arheologic de la Hurezani, deschis cu mai mulți ani în urmă, s-au descoperit urmele unei vechi așezări umane.
Informația a fost făcută publică de vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Gheorghe Nichifor, profesor și istoric, acesta apreciind că descoperirea este una remarcabilă, având în vedere vechimea urmelor găsite: „Azi, la Gorj, în comuna Hurezani, am fost prezent pe un șantier arheologic, cu vestigii având aproape două mii de ani î.d.Hr. În curând informații de la specialiști”.
Situl arheologic de la Hurezani a fost descoperit și cercetat în perioada anilor 2018-2019, cu ocazia unor lucrări de infrastructură ce au necesitat săpături preventive efectuate traiectul conductei de gaze BRUA. A fost cercetată atunci o suprafaţă de cca. 5000 mp, ocazie cu care s-au putut face observaţii amănunţite cu privire la structura, durata şi complexitatea de locuire din cadrul acestui sit preistoric. S-a constatat că depunerea arheologică măsoară cca. 1.20 m grosime, fiind formată din cinci straturi suprapuse, dintre care trei aparţin epocii bronzului (cultura Verbicioara), iar următoarele două începutului epocii fierului.
Prin stratigrafie, structură şi bogăţia materialului arheologic, situl de la Hurezani a devenit unul dintre cele mai importante pentru preistoria zonei de sud-vest a României. O serie de vestigii importante au fost găsite şi la cercetările efectuate în 2021, atunci când s-au descoperit o serie de vestigii, printre care şi un obiect din fier, un cuțitaș, care, conform primelor estimări, ar putea să fie printre cele mai vechi obiecte din metal descoperite pe teritoriul României.
Situl s-a păstrat foarte bine și se întinde pe o suprafaţă de şapte hectare.