Deschiderea carierei de grafit, în programul de guvernare. Primar: Poate să fie muzeu!
Valorificarea zăcământului de grafit din zona Baia de Fier se regăsește în programul de guvernare 2020 - 2024 al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Cariera este închisă din 1996, iar primarul localității gorjene crede că acolo poate fi cel mult muzeu.
Primarul din comuna Baia de Fier susține că valorificarea superioară a zăcământului de grafit din zona Baia de Fier ar fi un lucru excelent pentru localitatea pe care o conduce. ”Ar fi un lucru excepțional, dar este destul de greu de realizat. Măcar la descopertă ar putea să facă, pentru că la subteran totul este terminat. Nu este imposibil, numai că pentru a redeschide o mină de subteran implică niște cheltuieli enorme și nu știu dacă se bagă cineva sau dacă Guvernul și le asumă. Pentru comuna Baia de Fier ar însemna locuri de muncă. Carierele sunt pe teritoriul comunei noastre și accesul la ele se face pe Valea Oltețului”, a declarat Dumitru Turbăceanu, primarul din Baia de Fier.
Primarului nu-i prea vine să creadă că acest plan va fi dus la bun sfârșit, dar dacă s-a amintit de această mină în programul de Guvernare, ar putea să o transforme în muzeu. ”E greu să reînvie ce a fost închis de mulți ani. În acest sectorul totul s-a terminat în 1996, când Ministerul Economiei de atunci a decis închiderea minei de grafit. Motivele nu le știu, așa au vrut probabil. Dacă nu o deschid pentru exploatare pot face muzeu acolo, așa cum am văzut la alte mine de grafit din țară care au fost închise. Și așa am avea un câștig, pentru că ar veni turiștii”, a mai spus Dumitru Turbăceanu, primarul din Baia de Fier.
Acum doi ani, un investitor român era interesat să extragă grafit de la fosta mină din Baia de Fier, pentru că mina încă are potențial, asta din spusele celor de la Salrom, societatea care deține fosta exploatare de grafit.