Demersuri pentru preluarea termoficării din Craiova de către CE Oltenia

Primăria Craiova a cerut din nou Complexului Energetic Oltenia să preia termoficarea din localitate. Alternativa ar fi debranșarea în masă și instalarea de centrale individuale, dar asta ar însemna probleme pentru CET 2 Craiova din cadrul CE Oltenia. Astfel de demersuri au mai fost în 2012, când CE Oltenia chiar a obținut un aviz de la Consiliul Concurenței, dar pierderile mari ale companiei energetice au blocat discuțiile.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, speră ca șefii CEO să înţeleagă că preluarea Termo Craiova ar asigura funcţionarea CET 2 Craiova, a cărei „viaţă” este legată de distribuţia energiei în oraş. „CET 2 Craiova este concepută ca o centrală pe co-generare, pe energie electrică şi termică. Ea nu poate funcţiona de sine stătător ca furnizor de energie electrică, pentru că nu este rentabil. Şi atunci, singura ei viaţă este legată de această Termoficare Craiova. Deci trebuie să înţeleagă şi CEO şi CET 2 şi Termoficarea că numai împreună pot să depăşească acest nivel. Altfel, există varianta doi în care toată lumea se debranşează, putem şi noi să găsim soluţii pentru a subvenţiona centralele termice de apartament, aşa cum s-au găsit în alte oraşe“, a declarat primarul Craiovei, citat de Agerpres.

CEO, partener cu 50%

Potrivit lui Genoiu, propunerea concretă pe care autorităţile locale au transmis-o către CEO este de a deveni partener, alături de CL Craiova, într-o nouă societate cu un procent până la 50% pe care autorităţile îl oferă. „De acolo, fiecare îşi ia atribuţiile şi responsabilităţile de rigoare: CEO vizavi de tot ce înseamnă furnizarea de agent termic, conducte care sunt în oraşul Craiova şi reabilitarea lor, dar mai ales de un lucru care este foarte necesar: contorizare independentă. Fără o contorizare independentă nu poţi să ţii controlul banilor. Aceasta este modalitatea pe care am propus-o”, a spus Genoiu.

Întrebat dacă, de această dată, există şanse mai mari ca propunerea de preluare a Termo să se finalizeze, primarul Mihail Genoiu a afirmat că perspectivele sunt pozitive. „Când s-a vorbit prima dată de această asociere, s-a renunţat pentru că Colegiul Director al CEO traversa o perioadă destul de urâtă, cu pierderi foarte mari şi unul din acţionari, Fondul Proprietatea, nu a fost de acord. Ei au considerat că, pe lângă pierderile pe care le acumulau cei de la complex, această asociere le-ar fi adus în continuare pierderi mari. Dar acum este lobby-ul pe care cei de la CEO îl fac la Fondul Proprietatea, care nu este acţionar majoritar, pentru a obţine acest acord. Şi noi putem să intervenim şi să facem diligenţe pentru a se obţine această variantă, care să fie agreată şi de Ministerul Economiei”, a mai spus primarul Craiovei.

ISTORIC

Conducerea Complexului Energetic Oltenia a anunţat în noiembrie 2012 că, începând cu luna aprilie 2013, CEO va prelua SC Termo SRL, fosta regie de termoficare din Craiova, transformată de Consiliul Local, în septembrie 2012, în SRL, care are ca obiect de activitate distribuţia energiei termice în sistem centralizat şi care, la acea dată, avea o datorie de circa 210 milioane de lei către producătorul de energie.

Vizualizări: 2,413

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: