Defileul Jiului, groapă de gunoi. „Am găsit saltele, mobilă, gresie, de toate!”
Deși este arie protejată, Defileul Jiului se transformă într-o uriașă groapă de gunoi. Pe cursul râului, pe maluri, pe marginea drumului ori în pădure, sunt aruncate tot felul de resturi care sunt purtate apoi de apă și agățate în rădăcinile copacilor. Peisajul dezolant a determinat rangerii de la Parcul Național și drumarii să facă zeci de acțiuni de ecologizare. Munca pare de sisif. Curățenia nu durează prea mult și zona se umple imediat de alte gunoaie.
Numai anul trecut, au fost făcute peste 20 de acțiuni de ecologizare în Defileul Jiului. Totul, în zadar. “Este îngrozitor chiar și pentru noi, și pentru trecători. Ar trebui să fie și pentru cei care le aruncă. Facem periodic astfel de acțiuni de ecologizare. Constatăm de fiecare dată că acolo unde ai făcut curat, trebuie să ne întoarcem să facem curățenie din nou. Anul trecut, am avut peste 20 de astfel de acțiuni”, a spus Marin Șerban, directorul Parcului Național „Defileul Jiului”.
În apă, pe malul Jiului, pe șosea ori pe marginea drumului. Peste tot, zac tot felul de gunoaie. De la ambalaje până la obiecte de mobilier ori piese de mașini.
„Avem un parteneriat și cu cei de la Secția de Drumuri Naționale. Facem cu ei des acțiuni. Fenomenul însă ne cam copleșește. Într-o arie unde ai specii protejate, să ai asemenea deșeuri nu este o armonie naturală. Găsim orice fel de deșeu. Am găsit saltele, piese de mobilier, aparatură electrocasnică, piese de mașini, gresie. Când vor veni ploile, gunoaiele sunt purtate în aval și o să regăsim fie agățate, fie în baraj”, a mai precizat Marin Șerban, într-o emisiune la 1 Plus TV.