Decizii pentru salariații esențiali din CE Oltenia. Ce trebuie să semneze!

Mai mulți salariați ai Complexului Energetic Oltenia, considerați esențiali pentru activitatea companiei, au primit joi și vineri decizii prin care li se comunică ce obligații au pe parcursul stării de urgență.

Decizia le impune salariaților să evite cât mai mult contactul cu alte persoane atât în timpul liber, cât și la serviciu.

Iată ce li se impune salariaților prin această decizie: deplasarea de la domiciliu la locul de muncă se va face cu mijloacele în transport în comun asigurate de angajator sau cu cele personale, pe traseul stabilit, astfel încât să evite contactul direct cu alte persoane; la locul de muncă nu va intra în contact direct decât cu personalul strict necesar pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu și se va deplasa doar pe căile de acces aferente locului de muncă; în afară de deplasarea la locul de muncă și înapoi poate efectua deplasări pentru probleme medicale de urgență; va evita contactul social cu alte persoane și va respecta regulile de igienă și dezinfecție; va utiliza mănuși și măști de protecție ce vor fi puse la dispoziție de angajator, inclusiv pe durata deplasării pe mijloacele de transport în comun.

Decizia a ridicat semne de întrebare printre salariați, care nu înțeleg de ce nu pot merge la cumpărături atunci când este necesar sau de ce nu își pot vizita părinții. Mai mult, oamenii susțin că nu sunt suficiente mijloace de protecție în companie.

Luna aprilie va aduce pentru unii salariați esențiali din energie izolarea la serviciu, pentru a asigura continuitatea producției indiferent de câtă amploare va lua epidemia de Covid-19 în România. Este vorba de specialiștii fără de care instalațiile nu pot funcționa, care vor fi cazați în locuri pregătite de companie. Ei vor lucra un număr de zile continuu, după care vor fi înlocuiți de alte echipe. Iată prevederile Ordonanței Militare nr. 4 în acest sens:

Art.5 - (1) Se instituie, pentru o perioadă stabilită de angajator, măsuri de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul care ocupă funcții esențiale pentru asigurarea funcționării producției, transportului și distribuției energiei electrice și gazelor naturale, a activităților de întreținere și mentenanță a echipamentelor și instalațiilor specifice, precum și a celorlalte activități de aprovizionare, respectiv, extracție, producție și procesare a resurselor și materiilor prime și/sau semiprocesate energetice necesare funcționării corespunzătoare Sistemului Energetic Național în concordanță cu prevederile Planurilor proprii de continuitate a activităților de bază în cazul instituirii stării de urgență pe teritoriul României.

(2) Refuzul izolării preventive de către personalul prevăzut la alin.(1) atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, după caz.

(3) Măsura se aplică începând cu data de 31 martie 2020, ora 12.00.

Vizualizări: 6,308

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: