Termocentrale din CE Oltenia, pe zero timp de o lună

Complexul Energetic Oltenia traversează o situație tot mai dificilă cu fiecare zi. Pentru început, două termocentrale nu vor mai produce nimic o lună, iar salariații vor fi trimiși în șomaj tehnic. Producția de energie a scăzut dramatic, la aproape o treime din cât producea compania în primăvara anului trecut.

Din 6 aprilie, compania a făcut o schemă prin care mii de mineri și energeticieni vor fi trimiși în șomaj tehnic. Vor fi reduse până aproape la minimum capacitățile companiei. „A scăzut dramatic consumul de energie. Mergem cu 600 de MWh. Asta înseamnă să ținem numai două blocuri din toată termocentrala la această capacitate. Încercăm să supraviețuim, să trecem peste această perioadă cu sacrificii. Se va face un program. În primă fază, va merge Termocentrala Rovinari cu două grupuri, Turceni va fi pe zero, Ișalnița pe zero, Craiova II cu un grup pentru încălzirea orașului și, în perioada aceasta, vor merge în șomaj tehnic majoritatea din termocentralele respective și carierele care le deservesc, urmând ca, în luna mai, Rovinari va rămână într-un grup, se vor reporni celelalte, Ișalnița și Turceni cu câte un grup și vor pleca cei din Rovinari în șomaj tehnic”, a declarat sindicalistul Constantin Mitrescu, la Radio Infinit.

Producția este mult mai mică și, implicit, încasările sunt mai reduse față de aceeași perioadă a anului trecut. „Încasările sunt la limita asigurării salariilor în momentul de față, dat fiind și faptul că energia este la prețul la care este, producem 30% din cât produceam anul trecut pe vremea aceasta și cred că va fi mai dramatică perioada următoare dacă escaladează perioada aceasta cu coronavirusul. Pentru toată industria este un dezastru și pentru toată economia țării”, a mai explicat Mitrescu.

Prețul energiei în piață este foarte mic, iar pentru CE Oltenia, care trebuie să plătească certificate de carbon pentru ce produce, este mai avantajos să țină grupurile închise.

Vizualizări: 6,189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: