Cum să aerisești caloriferul corect
Fie că ai centrală proprie sau că ești racordat la rețeaua publică, trebuie să aerisești caloriferele ca să te asiguri că se vor încălzi corespunzător pe toată suprafața.
Rolul acestui proces este eliminarea aerului din calorifere. În caz contrar, ele se vor încălzi doar în partea de jos, dar nu și sus, astfel că nu va fi distribuită uniform căldura. Aerul blocat nu permite agentului termic să urce, acționând ca un izolator.
Cel mai simplu este în cazul caloriferelor noi din aluminiu sau oțel, care au o supapă în lateral ce se slăbește fie cu o cheie specială, fie cu o șurubelniță. Este important să aveți la îndemână un recipient pentru că, după ce iese aerul, va începe să iasă și apă. După ce terminați, strângeți bine la loc supapa ca să nu picure apă.
În cazul caloriferelor mai vechi, din fontă, procedura este similară. Se închide robinetul termostat, iar apoi cu o cheie fixă sau reglabilă se slăbește piulița. Trebuie să puneți un lighean sub și să aveți o cârpă la îndemână pentru că nu se știe în ce parte va țâșni apa. Nu trebuie să o desfaceți de tot. Trebuie să așteptați să iasă tot aerul, iar apoi să mai lăsați apa până vine constant fără aer.
Dacă aerisirea nu a fost suficientă, atunci cauza problemei poate fi una mai complexă. Starea precară a coloanelor de apă face ca în instalație să intre impurități și urme de rugină de pe țevile vechi. Depunerea acestora în interiorul caloriferelor poate provoca blocaje care nu se remediază decât prin spălare cu jet puternic.
Dacă aveți centrală termică și radiatoare noi din materiale ușoare, le puteți demonta și spăla în interior cu un jet de apă în cadă, având grijă ca instalația să fie golită de apă în prealabil. În cazul caloriferelor vechi, din fontă, există pompe speciale de spălare, cu jet puternic de apă.