Decizie în privinţa închiderii prin exploatare a carierei Meri
Agenția pentru Protecția Mediului Gorj va analiza vineri, 15 iulie, solicitarea Carierei Meri de a exploata granit prin închiderea perimetrului de licență. Procedurile au fost unele de durată, solicitarea fiind înaintată încă de anul trecut. Cei de la cariera Meri au fost nevoiți să contracteze o firmă care să realizeze un studiu de impact asupra mediului, asta pentru că zona pe care vor să o exploateze este situată în Parcul Național Defileul Jiului, care este o arie protejată.
Responsabilii de la Cariera Meri au solicitat în 2015 acord de mediu pentru închiderea prin ocupare a unei suprafețe de 9.5 hectare. Actualmente funcționează pe o suprafață de 8.5 hectare din 17.6 care este prevăzut în licența de exploatare emisă de Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM). Fiind amplasată într-o arie protejată, în Parcul Național Defileul Jiului, arie care a apărut ulterior funcționării carierei, conform directivei europene privind habitatele, este necesar ca proiectele care se derulează într-o arie protejată să fie puse în acord cu legislația privind conservarea biodiversității.
Cariera funcţionează din anii '70, iar parcul a fost declarat arie protejată în 2005. În aceste condiții, responsabilii cu mediului au solicitat operatorului respectiv să elaboreze un studiu de evaluare adecvată, care privește impactul activității de extragere a granitului asupra habitatelor, din suprafața respectivă. Studiul a fost elaborat în prima fază și în urma dezbaterii publice ce a avut loc anul trecut, în luna iunie, la Centrul de Vizitare al Parcului Național Defileul Jiului, responsabilii cu mediul au cerut completări. Pentru efectuarea completărilor pe studiul de evaluare adecvată legislația prevede un ciclu complet de anotimpuri, primăvară, vară, toamnă, pentru a putea să-și facă observațiile în teren. "În urma observațiilor din teren efectuate în acest an au depus completări la studiul de evaluare adecvată, iar în data de 15 iulie vor fi analizate aceste completări, acest studiu în integru în comisia de analiză tehnică, ocazie la care au fost invitați atât cei de la Cariera Meri, cât și elaboratorul studiului de evaluare adecvată, să-și prezinte observațiile, o firmă din Târgu Mureș", a declarat Nicoale Giorgi, directorul APM Gorj.
Soluțiile propuse de aceștia trebuie să se încadreze și în planul de management pe care și l-a elaborat Parcul Național Defileul Jiului. "Dacă nu, se vor putea cere cel mult soluții alternative prin care să confirme că impactul va fi diminuat față de aria protejată. Dacă nici acestea nu vor putea conduce la diminuarea impactului atunci de va respinge proiectul", a mai spus directorul APM Gorj.
În zona de activitate a carierei Meri sunt păduri dacice și anumite elemente de floră și faună, precum capra neagră. Suprafața parcului este de 11.100 de hectare. Cei de la carieră vor trebui să obțină inclusiv avizul responsabililor de la Pacul Național Defileul Jiului.