De ce vrea şeful CEO să susțină tinerii din Gorj. Exemplul din familie!
Sorinel Boza, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, a explicat de ce susţine ca tinerii să meargă la o școală profesională. A avut un exemplu de reușită chiar în familie. Un unchi de-al său, absolvent al unei școli profesionale, a condus o companie puternică din România.
Complexul Energetic Oltenia susține școlarizarea a 150 de tineri care optează pentru o școală profesională în fostele licee miniere. Managerul Sorinel Boza vrea să sprijine elevii să devină meseriași. Chiar în familie a avut un astfel de exemplu. „Eu am un exemplu în familie. Un unchi de-al meu care nu a intrat la liceu, apoi a mers la școala profesională. A ajuns să conducă, în anii ’70-’80, cel mai mare constructor de nave din România. NAVROM era condus de el. Trebuie să ai ambiție, mai ales dacă acești copii provin din familii mai nevoiașe. Acest învățământ dual va fi sprijinit cel puțin în următorii trei ani. Complexul Energetic va rezista mult pe piață și vom avea nevoie de meseriași mulți ani de acum înainte”, a declarat Sorin Boza.
„Avem nevoie de meseriași”
Sorinel Boza susține că, la finalizarea studiilor, cei dornici să muncească vor fi primiți în cadrul companiei energetice. Totul este ca aceștia să-și dorească să urmeze o astfel de carieră. Este nevoie de tineri pe piața de muncă din minerit și energie. „Tindem să facem o înlocuire de generații. Dacă împărțim din 150 la fiecare sucursală, ar veni cam zece. Noi vrem să angajăm cât mai mulți. Trebuie însă să demonstreze că vor să muncească. Dacă vom putea să-i angajăm pe toți, pe toți îi vom angaja. Școala românească, în ultimii ani, nu a mai produs meseriași. De 20 de ani, nu s-a mai pus accent pe școala profesională. Este mare nevoie de specialiști, la nivel național. Sudori, electricieni, dulgheri, este nevoie de ei pentru că școala românească nu a mai pregătit așa ceva. Toți angajații au 40, 50 sau 55 de ani. Nu avem tineri. Îi numeri pe degete pe cei tineri. Este nevoie de tineri în acest domeniu”, susține Sorin Boza, președintele Directoratului CEO.
Locurile ar putea fi suplimentate
Deja, aproximativ 30 de tineri s-au înscris numai la Liceul Tehnologic de la Turceni, iar locurile ar putea fi suplimentate. „În cele cinci clase, sunt 150 de locuri. La Turceni, deja au fost depuse 28 de cereri și s-au ocupat 28 de locuri. Directorul liceului mă întreba dacă suntem dispuși să suplimentăm numărul de locuri astfel încât să primim mai mulți copii. Este nevoie, pe piața muncii, de sudori, electricieni. Un alt gorjean la origine, directorul de la CEZ, vrea și el să investească în tineri”, a declarat Ion Ișfan, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Gorj.