Turburea, promovabilitate zero la Bacalaureat. Ce explicaţie are primarul

Dacă în anii trecuți, Bustuchinul sau Baia de Fier erau unitățile de învățământ care ieșeau în evidență cu rezultatele extrem de proaste de la Bacalaureat, vara aceasta a venit rândul liceului din Turburea să se „mândrească” de acum încolo cu o asemenea „performanță”.

Liceul a fost înființat în urmă cu 4 ani, iar acum prima promoție a ajuns în situația de a susține examenul de maturitate. Atât de proaste au fost rezultatele încât niciunul din cei 16 elevi nu a luat media 6.00 pentru a promova. O fată din satul Capul Dealului s-a apropiat de media respectivă, dar mai avea nevoie de ceva cunoștințe pentru a putea depăși pragul de 6.00, cel care îi asigura un loc în istoria liceului.

Director liceu: „Nu sunt buni la carte”

Directoarea Elena Călinoiu spune că explicația pentru notele respective vine de la mediile cu care elevii au intrat la liceu în urmă cu 4 ani. Atunci liceul era înființat pentru prima dată și primea în rândurile sale elevi cu note cuprinse între 1 și 3. Și ritmul a fost același în tot acest timp. „Avem cadre didactice pregătite, care au făcut inclusiv pregătire cu elevii. Sau mai bine zis au încercat să facă pregătire pentru că nu venea nimeni la acele ore. Au intrat elevi cu note de 1 în clasa a 9-a și oricât am încercat să tragem de ei pe parcursul celor 4 ani, nivelul lor a rămas același. Mai grav este că din urmă nu vin alte generații mai bune. Avem acum un băiat despre care profesorii lui ne-au spus că nu poate desena mai mult de un tanc. Lui îi place să deseneze acel tanc și atât. Nu știe mai mult. E clar că nu va face progrese și nici la BAC nu va avea note mari. De aceea eu am și propus încă de la începutul acestui an, când am venit aici ca director, să transformăm liceul în școală profesională. Măcar copii învață o profesie, pot face ceva, pentru că e clar că la carte nu sunt buni”, spune directoarea liceului din Turburea.

Condiţii bune de studiu, zero reuşite!

Liceul cu pricina era până acum una din mândriile primarului Ion Bîrcă, edilul fiind cel care a făcut toate demersurile necesare înființării acestuia în comună. După ce a văzut rezultatele la Bac, primarul a început să își aducă aminte de toate eforturile făcute pe parcursul celor 4 ani și să se întrebe dacă a meritat zbaterea respectivă sau nu. „Cadrele didactice sunt cele care ar trebui să dea explicațiile pentru cum s-a ajuns ca nici un elev să nu ia Bacalaureatul. Timp de patru ani, și cu ajutorul domnului inspector general Ion Ișfan, căruia îi mulțumesc pentru implicare, am asigurat tot ce a fost nevoie la acest liceu. A fost nevoie de microbuze pentru elevi, am făcut rost de microbuze. A fost nevoie de bani pentru domnii profesori, am făcut rost de acei bani. Consiliul Local le-a asigurat domnilor profesori bani de navetă, bani de deplasări, inclusiv de la o școală la alta în comună, pentru că dumnealor au cerut bani și pentru aceste deplasări. Liceul, cred că l-ați văzut, arată foarte bine, am avut și probleme cu anchetele din cauza lucrărilor făcute acolo, care s-au dovedit că au fost legale, așa cum am spus eu, dar, asta este, am fost reclamat. Acum ce rezultate avem? Zero promovări! Adică nici măcar un elev din acea clasă nu a învățat pentru a lua Bac-ul. Va fi o ședință de Consiliu Local în care doamna director va trebui să dea explicații”, spune Bîrcă.

Primar: Tinerii nu ar trebui să fie în stituaţia mea

Ion Bîrcă este însă unul dintre absolvenții de liceu din Turburea care nu are Bacalaureatul luat. Cu puțin noroc, primarul o să ajungă să aibă mai multe mandate la activ decât numărul de clase, deși a terminat liceul în urmă cu câțiva ani. „Eu, la cei peste 53 de ani ai mei, mi-am dat seama că nu mai am ce să fac cu Bac-ul de acum încolo. Așa au fost vremurile în tinerețea mea. Am făcut zece clase, am făcut apoi o profesională și de abia apoi am făcut liceul la seral. Nu am mai avut timp de Bacalaureat, iar acum am zis că oricum nu mai îmi e de folos și nu îl mai dau. Dar tinerii din ziua de azi, mai ales că au condiții, nu ar trebui să fie în situația mea. La mine tata a fost miner, iar mama a lucrat în carieră la Meri. Au fost condiții grele, dar mi-a plăcut munca, nu ca tinerii de azi, care nu știu decât Internet, Facebook și baruri. Vreau să vă spun că pe vremea când dl. Morega conducea Cooperația de Consum pe județ, eu eram aici președinte și răspundeam de o gestiune uriașă. Nu am ieșit vreodată lipsă 5 lei, iar asta cred că spune multe, indiferent că ai sau nu Bac-ul luat”, mai spune primarul.

Galerie foto


Vizualizări: 2,939

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: