Data la care Ponta află sentinţa din dosarul cu Şova
Verdictul pe care îl aşteaptă toţi cei cinci inculpaţi din „lotul Turceni-Rovinari” va fi pronunţat, cel mai probabil, peste trei săptămâni, după cum au decis magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aceştia au stabilit ca pe 20 martie să facă publică sentinţa pe care o vor da în acest dosar în care cap de afiş este Victor Ponta, deputatul de Gorj fiind primul premier în funcţie din România trimis în judecată într-o anchetă anticorupţie.
Alături de Ponta mai este judecat fostul ministru al transporturilor, Dan Şova, precum şi Laurenţiu Ciurel, Dumitru Cristea şi Octavian Graure, foşti şefi ai complexurilor energetice de la Turceni şi Rovinari. Aici a derulat Casa de Avocatură a lui Dan Şova contracte de consultanţă juridică în valoare de milioane de lei, imediat după semnarea contractelor, în urmă cu mai bine de un deceniu, Ponta devenind şi el asociat al casei de avocatură.
La ultimul termen din proces, procurorul de şedinţă din partea DNA a cerut ca instanţa să aplice pedepse cu executare pentru inculpaţi şi să îi oblige pe aceştia la plata prejudiciului constatat pe parcursul anchetei. În cazul lui Şova a fost cerută o pedeapsă maximă, în timp ce pentru Ponta procurorul s-a exprimat pentru o pedeapsă ponderată, spre valoarea „medie” stabilită de legislaţia în vigoare. Tot în cazul fostului premier, reprezentantul DNA a mai pledat pentru confiscarea de la acesta a peste 240.000 de lei, bani pe care anchetatorii consideră că Ponta i-a încasat ilegal din colaborarea pe care a avut-o cu Şova. Deputatul a susţinut că poate justifica fiecare leu, mai ales că a plătit taxe şi impozite la sumele câştigate, dar procurorii spun că banii i-au fost daţi pentru servicii de avocatură prestate doar pe hârtie.
Decizia de pronunţare a sentinţei peste 3 săptămâni vine la câteva zile după ce Ponta a reuşit să îşi înregistreze oficial la instanţă noul său partid, Pro România, cu care speră să se relanseze în viaţa politică. Sentinţa pe care judecătorii o vor da acum nu va fi una definitivă, ea putând fi contestată atât de către inculpaţi, cât şi de către procurori, dacă aceştia o vor considera nemulţumitoare. Într-o asemenea situaţie, procesul de judecare a contestaţiilor se va întinde cel mai probabil până pe parcursul anului viitor, an în care sunt alegeri atât la nivel europarlamentar, cât şi pentru Preşedinţia României. Orice altă sentinţă în afară de achitare îi va încurca lui Ponta planurile pentru bătăliile politice la care aspiră, într-o asemenea situaţie el riscând să devină la fel de „penal” ca rivalul său de moarte, Liviu Dragnea.