Ponta, Şova, Ciurel, Cristea şi Graure, în aşteptarea verdictului. DNA cere ani grei de puşcărie
„Lotul Turceni-Rovinari” este în aşteptarea verdictului judecătorilor după ce, marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au avut loc pledoariile finale în dosarul în care cap de afiş sunt Victor Ponta şi Dan Şova. Fostul premier şi prietenul său care a condus Ministerul Transporturilor sunt judecaţi pentru contractele de asistenţă judiciară pe care casa de avocatură a lui Dan Şova le-a derulat în urmă cu mai bine de un deceniu la complexurile energetice Turceni şi Rovinari.
La acest ultim termen din dosar, procurorul care reprezintă DNA în proces a cerut instanţei de judecată ca lui Şova să îi aplice o pedeapsă maximă, în timp ce pentru Ponta a cerut una „medie”, ambele însă cu executare!
„Condamnaţi pe inculpatul Dan Şova pentru spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi evaziune fiscală. Pedepsele să fie orientate spre maximum, iar pedeapsa finală să fie executată în regim de detenţie. Pentru Victor Ponta, aplicaţi două pedepse pentru fals sub semnătură privată. Una din fapte are 16 acte materiale. Cele două fapte vizează nota explicativă dată în urma controlului fiscal din 2011. Falsul în formă continuată vizează 16 rapoarte întocmite la cabinetul de avocatură. Condamnaţi şi pentru complicitate la evaziune fiscală în perioada 2007-2008. Totodată, şi pentru fapta de spălare de bani. Pentru toate faptele aplicate pedepse orientate spre mediu, dar pedeapsa finală cu executare”, a menţionat procurorul DNA în faţa completului de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Pentru deputatul de Gorj, lucrurile s-ar putea termina şi cu o confiscare de bani dacă cererea anchetatorilor va fi acceptată de judecători. Procurorul DNA a solicitat confiscarea de la fostul prim-ministru a sumei de 261.000 de lei. Suma este compusă din peste 180.000 de lei bani dobândiţi în perioada de activitate la propriul cabinet de avocatură, iar restul de peste 60.000 de lei reprezintă dreptul de folosinţă a autoturismului în cadrul activităţii de spălare de bani. Autoturismul este unul de vreo 30.000 de euro pe care Ponta l-a primit de la casa de avocatură a lui Şova pentru a-l folosi ca avocat al acesteia, maşina fiind achiziţionată în leasing, procurorii susţinând că banii proveneau din fapte de evaziune fiscală.
Dosarul în care Ponta şi Şova aşteaptă verdictul este cel în care avocaţii lui Şova „lucrau” şi câte 25 de ore din 24, în acte, de cele mai multe ori munca lor fiind făcută de juriştii complexurilor energetice. Foştii directori generali de la Turceni şi Rovinari au fost şi ei trimişi în judecată în acest dosar, acum şi ei fiind în aşteptarea sentinţei magistraţilor. Laurenţiu Ciurel, director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA la data faptelor, este acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, iar Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni, este judecat pentru cinci infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată. Ultimul pe lista celor care sunt în aşteptarea sentinţei este Laurenţiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al CE Turceni, el fiind acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul.