Cum vrea Weber să stopeze vânzarea terenurilor către străini

Deputatul de Gorj Mihai Weber a explicat într-un interviu la Radio Infinit în ce constă iniţiativa legislativă prin care doreşte să restricţioneze vânzarea de terenuri către străini. Weber a explicat că ţări precum Ungaria interzic vânzarea de terenuri către străini şi normal ar fi ca România să trateze astfel de situaţii pe principiul reciprocităţii. Cu alte cuvinte, ungurii să nu mai poată cumpăra teren în România.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre această iniţiativă legislativă, privind restricţionarea vânzării de terenuri către străini?

Mihai Weber: Ar trebui să fie găsite modalităţi de a restricţiona vânzarea de terenuri către străini, pentru că acum discutăm de peste 40% din total terenuri agricole din România înstrăinate către persoane din Uniunea Europeană şi non UE. Drept pentru care o să fie o problemă extraordinar de importantă şi foarte gravă, pentru că am asistat la un transfer masiv de proprietate, de teren agricol, către persoanele mai sus menţionate.

Rep.: Concret, ce aduce nou această iniţiativă?

Mihai Weber: Iniţiativa respectivă prevede dreptul preemtorului, adică acum intenţia de vânzare a unui teren trebuie publicată la primărie timp de 30 de zile, pentru ca eventualii preemtori pe care legea îi defineşte foarte clar, sunt coproprietarii, arendaşii, proprietarii vecini sau statul prin ADS, să poată vedea exact dacă îşi doresc să achiziţioneze terenul respectiv. Realitatea spune că de multe ori persoanele respective nu îşi au domiciliul în zona respectivă sau nu ajung în acea perioadă la primărie. Cu alte cuvinte, nu sunt înştiinţaţi cu privire la o eventuală vânzare de teren. Iniţiativa prevede ca aceşti preemtori să fie notificaţi.

Rep.: În alte ţări sunt astfel de restricţii?

Mihai Weber: Iniţiativa respectivă este, dacă vreţi, urmare a unei alte iniţiative, prin care se doreşte să fie introdus principiul reciprocităţii. Marea majoritate a ţărilor din Uniunea Europeană au anumite condiţii atunci când este înstrăinat un teren. Şi atunci, dacă un cetăţean dintr-o ţară doreşte să achiziţioneze teren în România, vedem ce condiţii sunt în ţara respectivului cetăţean, să i se aplice aceleaşi condiţii şi în România. Sunt ţări care au restricţie pe un anumit număr de hectare, unele chiar au interdicţie totală, cum ar fi Ungaria. Sunt anumite ţări în care trebuie să faci dovada rezidenţei mai mult de 10-15 ani. Sunt cazuri specifice de la ţară la ţară şi atunci mi s-a părut normal ca această problemă să fie tratată din punct de vedere al principiului reciprocităţii. Vorbim despre un bun naţional, un bun al tuturor românilor. Este o problemă de consultare a tuturor cetăţenilor români, dacă vreţi este o problemă pentru care ar putea fi organizat un referendum.

Vizualizări: 673

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: