Cum și-a recuperat un șofer banii pentru orele suplimentare

Un șofer din Gorj a dat în judecată firma la care a lucrat și a obținut suma de 68.728 lei net, reprezentând drepturi salariale pentru perioada 20.07.2019 - 20.07.2022. Vorbim în principal de ore suplimentare sau de timp lucrat noaptea și în weekend, precum și de diurnă. Tribunalul Gorj i-a respins însă cererea de acordare a unor daune morale, șoferul cerând o sută de mii de lei.

Conform Codului Muncii, în lipsa unui contract colectiv de muncă aferent perioadei în litigiu, munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia. În aceste condiţii, salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.

În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia. Sporul pentru munca suplimentară se stabileşte prin negociere în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază. 

Conform art. 139 Codul Muncii, în zilele declarate sărbători legale, nu se lucrează. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. 

Munca prestată între orele 22,00 - 6,00 este considerată muncă de noapte. Angajatorul care, în mod frecvent, utilizează munca de noapte este obligat să informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de muncă.

Vizualizări: 592

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: