Cum se vede CEO de la pensie. Manu Tomescu: E din ce în ce mai rău
Manu Tomescu, fost lider de sindicat în mineritul din Gorj, aflat acum la pensie a lansat o declarație dură privind situația actuală a salariaților din Complexul Energetic Oltenia. Acesta spune că, din păcate, Guvernul României continuă politica de închidere a grupurilor energetice pe bază de cărbune și a carierelor miniere, ceea ce, potrivit lui, afectează grav atât viitorul regiunii Gorj, cât și condițiile de muncă ale angajaților.
„Din nefericire pentru Gorj și, mai ales, pentru salariații din CE Oltenia, Guvernul continuă să aplice planul de închidere a grupurilor energetice pe bază de cărbune și a carierelor miniere de extracție a cărbunelui. Îmi pare rău să constat că, dincolo de declarațiile politicienilor locali și ale celor din partidele aflate la guvernare, nu se întâmplă nimic concret pentru a opri acest plan“, spune Tomescu.
Fostul lider de sindicat critică în mod deschis lipsa unor măsuri reale din partea autorităților și avertizează asupra condițiilor tot mai dificile cu care se confruntă angajații. „Salariaților le merge din ce în ce mai rău. Sunt tot mai puțini, mai ales în activitatea de producție, iar lipsurile din unități sunt tot mai mari. Efortul depus de acești oameni este din ce în ce mai greu, iar condițiile de muncă devin din ce în ce mai solicitante“, a adăugat Tomescu.
A mai spus că angajații din producție nu beneficiază de plăți pentru munca depusă în weekenduri, ore suplimentare sau sporuri pentru condițiile grele de muncă, iar situația s-a agravat și în 2024, când nu au fost acordate nici măcar fondurile rămase din rezerva salarială.
„În acest an, nici măcar rezerva rămasă din fondul de salarii pe 2024 nu le-a fost acordată. Este o lipsă totală de respect față de acești oameni care muncesc în condiții extrem de dificile și care, în schimb, sunt lăsați fără compensațiile meritate“, a concluzionat Manu Tomescu.
Soluțiile sunt simple și clare, crede Tomescu.
”Guvernul României trebuie să oprească urgent închiderea grupurilor energetice pe bază de cărbune și trebuie să reînceapă urgent investițiile în echipamentele necesare fluxului de producție din carierele miniere și termocentrale! Și nu în ultimul rând, Guvernul României trebuie să revigoreze forța de muncă din activitatea de producție a Complexului Energetic Oltenia, prin angajarea de oameni tineri pe contracte de muncă pe perioadă nedeterminată”.