Cum se încasează pensia de la Pilonul II fără a plăti impozit!

Pentru un sfert dintre românii care au pensie Pilon II bătrânețea se anunță liniștită. Au adunat deja sume serioase în conturi, prin contribuția pe care o fac automat din salariu, lună de lună.

O persoană care încasează pensie de la Pilonul II a ajuns deja la o jumătate de milion de euro. Un număr de 8,2 milioane de români au bani în contul de pensie privată obligatorie și fiecare are în medie peste 17.000 de lei. Cel mai mult în cont are un român care a adunat 2 milioane și jumătate de lei, dar vorbim de un venit lunar foarte mare și o contribuție la pilonul 2 pe măsură.

De altfel, 70% din activele totale sunt deținute de numai un sfert dintre participanți, cei mai înstăriți, adică angajați foarte bine plătiți. În schimb, 20% dintre participanți au în cont sub 1.350 de lei, semn că au lucrat și contribuit la pensia privată obligatorie doar o perioadă scurtă, dar sunt conturi și cu 1 leu.

Un angajat contribuie, în medie, cu 383 de lei la pilonul 2, bani care se retrag automat în fiecare lună din salariu. Dar contribuțiile medii lunare sunt mai mari acolo unde și salariile sunt mari. 

Suma totală adunată în conturi a ajuns la jumătatea anului la 143 de miliarde de lei, cu aproape o treime în plus față de aceeași perioadă a anului trecut. Contribuția lunară la pilonul 2 a fost majorată de Guvern de la 3,75% din salariul brut la 4,75%.

În prima jumătate a anului, 29.000 de oameni și-au retras banii pentru că au ajuns la vârsta pensionarii, sau, au fost și cazuri de invaliditate sau deces. Banii pot fi scoși integral sau eșalonat în cel mult 5 ani iar cei mai mulți pensionari aleg prima variantă.

Specialiștii de la Asociația Pensiilor Administrate Privat din România spun că este mult mai convenabil pentru participanți să solicite plata eșalonată, decât plata tuturor banilor deodată. 

Există un plafon neimpozabil de 3.000 de lei lunar iar pentru primii 3.000 de lei încasați ca venituri din pensii, asta înseamnă și pensia publică și pensia privată, nu se plătește impozitul pe venit de 10%.

Banii virați automat din salarii sunt investiți de administratorii de pilon 2, în titluri de stat și, într-o mică măsură în acțiuni, cu un randament de 7,3%, peste inflație.

Vizualizări: 1,064

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: