Cum se calculează salariul minim european în România

România va trece, din toamnă, la salariul minim european, după ce proiectul a fost votat în Guvern. Intenția Executivului este ca salariul minim european să fie introdus anul acesta, până în noiembrie. 

O directivă europeană prevede ca salariul minim european să fie socotit în funcție de un coș de bunuri și servicii la prețuri reale, pentru a determina costul vieții. Astfel, fiecare țară ar avea propriul salariul minim european care să asigure un trai decent.

Guvernul a aprobat, vineri, 21 iunie, legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se transpune în legislaţia naţională Directiva (UE) 2022/2041 din 19 octombrie 2022 a Parlamentului European şi a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. De asemenea, salariul minim european este prevăzut şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

În prezent, salariul minim pe economie este 3300 lei brut, dar nu asigură un trai decent. De la 1 iulie, va ajunge la 3700 lei brut, din care 300 de lei sunt scutiți de taxe.

Din toamnă, România va trece la salariul minin european. Acesta va fi format din 50-52% salariul mediu brut, la care se adaugă indicatori precum: inflație, rata de creștere a salariilor și productivitatea. Salariul minim european ar putea ajunge la 3800-4200 de lei, potrivit formulei stabilită de Ministerul Muncii.

”Salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi actualizat anual în funcţie de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor şi distribuţia acestora, rata de creştere a salariilor şi productivitatea muncii la nivel naţional.

Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câştigul salarial mediu brut. În plus, proiectul de lege presupune întărirea rolului pe care îl au sindicatele şi patronatele”, a declarat ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu.

Directiva (UE) 2022/2041 va fi aplicată tuturor categoriilor de salariaţi, indiferent dacă aceştia îşi desfăşoară activitatea în baza unui raport de muncă, raport de muncă cu caracter special (contract de mandat, contract de management, contract de activitate sportivă etc.) sau raport de serviciu.

Premierul Marcel Ciolacu a precizat că prin introduce salariului minim european este urmărită protejarea puterii de cumpărare și un câştig salarial mediu brut cât mai apropiat de 50% din salariul mediu net pe economie.

Vizualizări: 1,061

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: