Cum să-ți deschizi un mic restaurant în propria gospodărie

Zeci de gorjeni sunt interesați să-și deschidă un punct gastronomic local în propria gospodărie. În această lună, în județul Gorj, sunt organizate cursuri pentru cine vrea un mini restaurant la el acasă. Birocrația nu este foarte stufoasă și demersul nu e deloc complicat, spun cei care coordonează aceste cursuri.

Punctelor Gastronomice Locale sunt unităţi de valorificare a producţiei primare locale, situate într-o localitate rurală, unde se prepară şi se servesc produse alimentare după reţete specifice zonei direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 15 persoane în același timp. 

La Novaci, acasă la băcița Mărioara Babu, care a deschis primul punct gastronomic local din județul Gorj, sunt în această săptămână cursuri pentru cei interesați să deschidă o astfel de afacere de familie.

“Se pot înfiinţa în cadrul propriei exploataţii, asta înseamnă fermă, stână, fermă piscicolă. Materia primă provine preponderent din propria exploataţie şi de la vecini producători din zonă înregistraţi sanitar veterinar”, a declarat Măriuca Roșianu, de la Agenția Zonei Montane Vaideeni.

Mărioara Babu spune că îi încurajează pe micii gospodari să-și deschidă astfel de afaceri pentru că vor avea de câștigat. „Eu îi îndemn să facă acest pas că nu vor avea ce să piardă. Dimpotrivă. Mi-aș dori să se umple ulițele din Novaci de astfel de puncte gastronomice. Am avut oameni la curs din Gorj, dar și din Arad, Oradea sau de la Sibiu”, a spus Mărioara Babu.

Într-o lună, poate fi deschis un punct gastronomic local. Înregistrarea sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a Punctului Gastronomic Local de către persoanele fizice se realizează în baza atestatului de producător însoţit de copia carnetului de comercializare, a carnetului de membru vânător vizat pe anul în curs, a permisului de pescuit comercial vizat pe anul în curs sau a autorizaţiei de recoltare a produselor forestiere nelemnoase eliberată de autorităţile competente.

După pandemie, spun autoritățile, numărul punctelor gastronomice locale, un concept similar retaurantelor gândit pentru turiștii care doresc să consume alimente specifice zonelor geografice pe unde călătoresc, într-un cadru familial, a crescut de cinci ori. Polii de interes sunt Brașov, Tulcea și Sibiu.

Vizualizări: 1,189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: