Cum să pregătești ciorba de leurdă de post!

Ciorba de leurdă este un fel de mâncare de sezon pentru că leurda apare primăvara şi poate fi gătită cu ușurință în perioada de post. Ingredientele sunt simple, iar modul de preparare nu este nici acesta prea complicat, reţeta fiind ușor și rapid de pregătit.
Numită „usturoiul ursului” după o legendă conform căreia urșii mănâncă această plantă primăvara după o hibernare îndelungată, leurda este perfectă pentru un fel de mâncare de post. Leurda este în realitate o varietate de usturoi sălbatic identificabil datorită frunzelor mari și stufoase.
Ingrediente pentru ciorba de leurdă: 6-8 legături de leurdă; 1 ceapă; 1 morcov; 1-2 legături de ceapă verde; 2 cartofi; 1 l de borș; verdețuri (pătrunjel, mărar, leuștean); sare.
Mod de preparare:
Curăţați bine legumele și tăiați-le cât mai mărunt, apoi tăiați cartofii cuburi. Spălați leurda și tăiați-o fâșii ca niște tăiței mai lați. Se pun la fiert într-un vas ceapa şi morcovul în 2 litri de apă uşor sărată.
Adăugați, după 10 minute de la primul clocot şi cartofii. După aproximativ un sfert de oră puneți leurda și ceapa verde, având grijă să micșorați focul.
La final se va adăuga borşul, fiert în prealabil. Puneți imediat în ciorbă legăturile de verdețuri tăiate mărunt și mai lăsați totul la fiert două minute cu capacul deasupra vasului.
Leurda poate fi utilizată și ca salată, suc, infuzie, decoct, tinctură etc.
Atenție: Înainte de a consuma leurda este important să spălați bine diferitele părți pe care doriți să le preparați. Pentru a face acest lucru, clătiți frunzele, florile și bulbii în apă limpede, rece, sau într-un amestec de apă și oțet.
Vizualizări: 295
Distribuie Trimite pe WhatsApp