Cum să dezinfectezi corect locuința după gripă și răceală!
Gripa și răceala bântuie în această perioadă și se transmit rapid, mai ales dacă un membru al familiei este afectat. Deși sunt afecțiuni extrem de comune, în special în sezonul rece, acestea apar mai ales în perioadele de tranziție dintre anotimpuri.
Dezinfectarea corectă a casei în cazul în care un membru al familiei a fost bolnav îți poate oferi un grad suplimentar de protecție, reducând șansele ca alți membri ai familiei să se îmbolnăvească.
Un spațiu curat și igienizat contribuie la starea de bine generală, fiind un aliat de nădejde în menținerea sănătății pe termen lung. Iată câteva sfaturi practice despre cum poți să îți dezinfectezi locuința după gripă, răceală sau alte infecții respiratorii.
Unul dintre primii pași esențiali pentru a asigura un mediu cât mai curat, imediat după ce ai avut gripă sau răceală în casă, este să aerisești încăperile în mod regulat. Virusurile respiratorii se pot răspândi prin aer, iar în spațiile închise, mai ales în sezonul rece, avem tendința să ținem ferestrele închise pentru a păstra căldura.
Deschiderea ferestrelor timp de cel puțin 10 minute, de mai multe ori pe zi, poate face minuni în privința calității aerului.
A doua etapă importantă în procesul de igienizare constă în curățarea și dezinfectarea suprafețelor pe care le atingem cel mai des. Mânerele ușilor, întrerupătoarele de lumină, balustradele scărilor, mânerele sertarelor și ale dulapurilor, butoanele de la aparatura electrică (precum telecomanda sau telefonul fix, dacă îl folosești) sunt toate zone unde microbii se pot acumula cu ușurință.
Virusurile gripale pot supraviețui pe suprafețe dure, precum metalul și plasticul, până la 24 de ore. Pentru a curăța și dezinfecta eficient, poți folosi șervețele dezinfectante sau soluții speciale, având grijă să respecți instrucțiunile de pe eticheta produsului. În general, este indicat ca suprafața să rămână umedă cu soluția dezinfectantă pentru perioada de timp recomandată (în jur de 1-2 minute sau conform indicațiilor).
Lenjeria de pat, prosoapele și hainele persoanei bolnave se pot contamina cu virusuri și bacterii. Chiar dacă aparent acestea nu se văd cu ochiul liber, este suficient ca o persoană să tușească, să strănute sau să se șteargă la nas pentru a transfera particule virale pe țesături. Pentru a fi sigur că elimini complet acești agenți patogeni, spală toate textilele la cea mai ridicată temperatură permisă de material.