Cum a ajuns o jumătate de comună să nu mai plătească gunoiul
Exemplu de urmat într-o comună din Gorj. Sute de localnici nu mai plătesc niciun leu să le fie ridicat gunoiul pentru că îl scot la poartă selectat. Pentru gunoiul selectiv, nu este percepută nicio taxă, așa că oamenilor le convine să colecteze separat deșeurile, iar fracția umedă o folosesc în gospodărie.
În comuna gorjeană Turburea, sunt circa 600 de localnici care nu plătesc gunoiul. Asta înseamnă jumătate din totalul contractelor. Secretul? Colectează selectiv și gunoiul pus separat nu este taxat la groapa de gunoi.
Autoritățile duc gunoiul din comună în Mehedinți. "Prețul este mai mic decât aici, la Târgu Jiu. Noi îl ducem la Severin. Este mult mai ieftin. La Târgu Jiu, era trei milioane de lei pe tona de gunoi și acolo plătim două milioane. Asigurăm noi transportul. Gunoiul pe care îl dau oamenii selectiv, nu le luăm bani și nici nu ne ia firma bani să îl ducă la Severin. Nu mai este taxat. Pe gospodărie, se ia 14 lei pe lună, la noi, la Turburea. N-am mai luat pe fiecare persoană. Doar pe gospodărie", a spus primarul din Turburea, Ion Bîrcă.
Oamenii primesc saci de la primărie și pun gunoiul separat. Cei care fac asta nu mai plătesc nicio taxă. "Mulți oameni s-au învățat. Ca să nu mai plătească, îl dau selectiv, la poartă. Trece mașina, îl ia și noi le dăm saci. Cel selectiv îl scot la poartă și restul mai dau în gospodărie, fracția umedă cum ar veni. În total, între 50 și 80 de tone dăm pe lună. Mai mult de jumătate este gunoi selectiv. Din două în două săptămâni trece mașina pe la poartă și ridică gunoiul selectiv. Sunt 1.200 de contracte și vreo 700 care nu plătesc, că îl dau selectiv. Și magazinele îl dau selectiv. Sortează și dau pet la pet, doză la doză și tot așa", a mai spus Bîrcă, într-o emisiune la Tele 3.
În acest fel, este încurajată și colectarea selectivă mai ales dacă luăm în calcul faptul că țara noastră este codașă în Europa la acest capitol.