Crimele de la Băleşti ridică multe semne de întrebare

Tragedia de la Băleşti, unde o poliţistă şi-a pus capăt zilelor după ce şi-a împuşcat mama şi fiul de doar 6 luni, ridică multe semne de întrebare. Vecinii spun că femeia îşi iubea mult copilul şi că era foarte protectoare cu el. De aceea nu înţeleg cum micuţul a primit două gloanţe în cap, însă pun nenorocirea pe seama unei depresii postnatale. Anchetatorii nu exclud nicio posibilitate, fiind luate în calcul toate ipotezele posibile, ceea ce înseamnă că, pentru moment, inclusiv soţul agentei, poliţist şi el, este considerat un posibil autor al tragediei respective.

Duminică seara, cu puţin înainte de ora 19:00, sătenii din Ceauru au ieşit cu mic, cu mare la poartă, speriaţi de împuşcăturile care s-au auzit dinspre casa în care locuiau Adela şi Constantin Lăpădat, ambii agenţi de poliţie. La scurt timp după împuşcături, la locuinţa celor doi au început să vină echipaje medicale, dar şi de la Poliţie, pentru vecini devenind evident că s-a întâmplat ceva foarte grav. „A fost o bubuitură, aşa am crezut iniţial. Ne-am gândit că iar s-o fi produs un accident, dar apoi s-a auzit ca o împuşcătură şi lumea a ieşit să vadă ce se întâmplă. Erau nişte oameni paşnici, respectuoşi. Suntem uimiţi, pur şi simplu. Şi-a dorit mult copilul”, a spus o vecină. „Era foarte îngrijorată din cauza copilului, să nu ia microbi, să nu intre în contact cu oamenii de teamă să nu se îmbolnăvească. La botez se comporta ca la înmormântare. Era foarte tristă. A stat probabil toată seara cu gândul la copil, că intră în contact cu toată lumea. Era în depresie, dar nu m-am gândit că avea nevoie de ajutor”, a spus o alta.

Primele informaţii din anchetă

Casa soţilor Lăpădat, dar şi strada pe care se află aceasta, a fost imediat împânzită de agenţi de poliţie, incidentul fiind unul extrem de grav. Primele date strânse de criminalişti arată că agentul Constantin Lăpădat nu era acasă în momentul producerii crimei. El va avea însă de dat explicaţii cu privire la modul în care arma sa a ajuns în mâinile soţiei, în condiţiile în care pistolul avea un regim strict de păstrare la domiciliu şi trebuia să fie permanent ori sub lacăt ori în posesia lui Lăpădat. Informaţiile preliminare din anchetă arată că soţii Lăpădat aveau un apartament şi la Târgu Jiu, care nu apare în vreo declaraţie de avere a celor doi, pentru această locaţie fiind emisă autorizaţia de păstrare a armei care aparţine Poliţiei Române.

Duminică seara, agentul ar fi plecat spre locul său de muncă de la Mătăsari, iar în traseu, cu arma asupra sa, a intrat pe la locuinţa de la Băleşti, unde se afla soţia sa, bebeluşul de 6 luni şi mama celei care a devenit „poliţista criminală”. Adela Lăpădat şi-ar fi trimis soţul pentru câteva minute de acasă până la o farmacie din apropiere pentru a-i cumpăra un medicament, agentul plecând din casa de la Băleşti fără să îşi mai ia cu el pistolul. La revenire, el a constatat că soţia şi-a pus capăt zilelor după ce şi-a împuşcat mama şi bebeluşul, agentul sunând rapid la 112. „Se fac cercetări în cauză pentru comiterea infracţiunii de omor calificat asupra unor membri de familie. Din probele administrate până în prezent nu rezultă elemente care să conducă la punerea sub învinuire a unei alte persoane, respectiv, cel mai probabil, soţul femeii decedate, însă, procurorul şi echipa de anchetă nu exclud nicio variantă în acest moment“, a declarat prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, procurorul Cristina Ciobanu.

Bebeluşul, executat cu două gloanţe

Cercetările procurorilor şi poliţiştilor vor fi unele de lungă durată, în dosar fiind dispuse mai multe expertize, realizarea acestora presupunând luni de zile de acum încolo, dacă nu chiar şi un an.

Experţii vor trebui să stabilească dinamica fiecărui omor în parte, dacă ţinem cont că fiecare persoană împuşcată a fot găsită într-o altă locaţie din casă. Adela Lăpădat era la intrarea în locuinţă, cu arma lângă ea, în timp ce mama ei era într-o cameră, iar copilul de 6 luni într-o altă încăpere. Cel mai şocant, inclusiv pentru anchetatori, a fost faptul că micuţul a primit două gloanţe în cap, cel care l-a împuşcat dorind să se asigure că acesta nu va mai supravieţui. Chiar şi aşa, la sosirea primilor poliţişti în casa groazei, bebeluşul încă mai avea puls, el decedând ulterior la spital. Gestul poliţistei criminale este pus pe seama unei depresii postnatale de care suferea mama după naştere, femeile mai în vârstă din sat susţinând însă că ele au adus pe lume mult mai mulţi copii şi nu ştiu să fi avut vreo astfel de depresie.

Cine sunt soţii poliţişti?

Adela Lăpădat lucra de mai mulţi ani la Poliţia Transporturi Feroviare Târgu Jiu, şeful său de aici, Daniel Brotea, fiindu-i şi naş de cununie. „A fost o poliţistă excepţională. Foarte bună. Mai bună decât un poliţist bărbat, profesional vorbind. A trecut toate testele psihologice”, a spus Brotea.

Soţul agentei, Constantin Lăpădat, este poliţist de mai puţin timp. În 2016 el era pentru şi mai puţin timp consilier la Primăria Rovinari, după ce, anterior, lucrase pe un salariu bunicel la Slatina, la fabrica italienilor de la Pirelli. După o scurtă perioadă petrecută la Rovinari, acesta a reuşit să se angajeze în MAI în momentul în care ministerul a făcut angajări din sursă externă. Aşa a ajuns agent la Postul de Poliţie Mătăsari, duminică seara el urmând să intre în tură, dacă nu s-ar fi întâmplat nenorocirea.

Cazul de la Băleşti i-a şocat şi pe angajaţii şi pe angajaţii Primăriei Târgu Jiu, aici fiind angajată mama Adelei Lăpădat. Elena Lăpădat era secretara lui Marian Rotaru, şeful Direcţiei Publice de Patrimoniu, aflat în concediu inclusiv luni. Femeia a fost şi ea în concediu în toată această perioadă, iar marţi era aşteptată să revină la birou, lucru care nu se va mai întâmpla însă. „Nimeni nu se aştepta la aşa ceva, mai ales că dumneaei niciodată nu a venit să spună că ar avea probleme acasă, că nu s-ar înţelege cu fiica sau cu ginerele. Ştim cu toţii doar că era foarte bucuroasă că are un nepoţel”, a precizat Anamaria Ianc, purtătorul de cuvânt al municipalităţii.

Vizualizări: 16,950

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: