Coreea de Sud  a creat „Soarele artificial”

Un dispozitiv de fuziune supraconductoare din Coreea de Sud denumit KSTAR a reușit să stabilească un nou record mondial. Cunoscut sub numele de „Soarele artificial coreean“, acesta a menţinut plasma la o temperatură ridicată timp de 20 de secunde, cu o temperatură a ionului de peste 100 de milioane de grade, a informat The Science Time.

Centrul de cercetare KSTAR de la Institutul Coreean de Energie de Fuziune a anunțat că, într-o cercetare comună cu Universitatea Națională din Seul și Universitatea Columbia din Statele Unite, a reușit să mențină plasma timp de 20 de secunde cu o temperatură a ionului mai mare de 100 de milioane de grade. Pentru comparație, miezul Soarelui atinge aproximativ 15 milioane de grade. Acesta este un nou record, după cel stabilit anterior în 2019, când același dispozitiv a reușit să mențină o temperatură de 100 de milioane de grade pentru 8 secunde.

Pentru a recrea reacțiile de fuziune care au loc pe Soare, izotopii de hidrogen trebuie plasați într-un dispozitiv de fuziune pentru a crea o stare de plasmă în care ionii și electronii sunt separați, iar ionii trebuie încălziți și menținuți la temperaturi ridicate. Până în prezent au existat și alte dispozitive de fuziune care au administrat pe scurt plasma la temperaturi de 100 de milioane de grade sau mai mari, dar niciunul nu a trecut de bariera menținerii operațiunii timp de 10 secunde.

Coreea de Sud vrea să dezvolte centrale electrice de fuziune pentru a acoperi necesarul de energie al țării. În esență, un reactor de fuziune funcțional va permite oamenilor de știință să valorifice puterea Soarelui pe Pământ, rezolvând pe viitor nevoile de energie ale planetei.

Vizualizări: 1,647

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: