Copil lovit de leagănul din parc. Riscă să-şi piardă un ochi!
Câteva clipe de neatenţie i-au schimbat pentru totdeauna soarta unui copil de 3 ani şi jumătate din Bumbeşti Jiu, care este acum în situaţia de a nu mai vedea niciodată cu un ochi. A fost lovit în parc de un leagăn despre care părinţii spun că nu era amenajat corespunzător, motiv pentru care au şi depus plângere la Parchet, pentru a vedea cine e de vină pentru cele întâmplate. Primarul Constantin Bobaru se apără şi spune că părinţii nu îşi supravegheau copiii, locurile de joacă din oraş fiind autorizate, asta deşi OPC a închis toate aceste spaţii pe motiv că nu sunt conforme standardelor de siguranţă.
Soţii Tudor au trei copii, o fetiţă şi doi băieţi, cel mai mic dintre ei, cel de 3 ani şi jumătate, fiind cel care acum şi trage ponoasele unei clipe de neatenţie. Cei doi băieţi au fost scoşi de mama lor în părculeţul de lângă bloc pentru a se da în leagăne, un astfel de leagăn lovindu-l pe cel mic la ochiul stâng. „A venit leagănul şi l-a lovit peste ochi. Era o bucată de fier ruginit, nu era spătar la leagăn, nu era nisip pe jos sau altceva”, spune Maria Tudor.
Ca să aibă dovezi, femeia a făcut filmări şi înregistrări video cu telefonul, din acestea putându-se observa cum arăta leagănul. Fără spătar, nevopsit şi chiar ruginit pe unele locuri, leagănul putea fi periculos şi pentru copiii mai mari, nu doar pentru cei mici. „Nisipul l-au pus acum, după ce s-a întâmplat treaba asta. Dacă era spătar, poate copilul nu cădea. Leagănul era oricum într-o stare deplorabilă. Am dus copilul direct la Urgenţe, la noi, la spital, că am văzut că îi curgea un lichid din ochi, iar de aici ne-au trimis direct la Târgu Jiu, unde am aşteptat până a doua zi, că nu era anestezist pentru o operaţie. Atunci ne-au spus că e foarte grav, că şi-a pierdut vederea de la acel ochi. O să mai facem un control şi după acesta vom şti dacă mergem la Bucureşti sau rămânem pe Târgu Jiu, dar înţeleg că e vorba de un transplant de cornee. E o operaţie scumpă pentru noi, costă cam 8000 de euro, bani pe care nu îi avem şi nu ştiu de unde îi vom face rost, de la prieteni, rude. El oricum a făcut acum o anestezie generală şi nu i se recomandă o altă anestezie generală cel mai devreme decât peste 3 luni, aşa că până la toamnă nu ştim cum va fi”, mai spune mama.
O echipă de muncitori era prezentă şi luni într-unul din parcurile din Bumbeşti Jiu, unde sunt amenajate locuri de joacă. Muncitorii nu au stat prea mult pe gânduri şi, atunci când i-au văzut pe părinţi că îi întreabă de ce repară leagănele de abia acum, au început să acuze ei, la rândul lor. „Nu eraţi acolo, aţi lăsat copiii singuri. O spun vecinii care v-au văzut la terasă”, a fost replica unuia dintre muncitori, teoria lui fiind repetată apoi şi de primarul Constantin Bobaru. Acesta aminteşte că în aceste spaţii de joacă au voie copiii care au peste 5 ani şi doar dacă sunt supravegheaţi. Edilul spune că, în cazul familiei Tudor, cu tot regretul, lucrurile nu stau aşa. „Spaţiile de joacă sunt autorizate, dar ca orice bun folosit nu doar de copii, ci inclusiv de copii mai mari sau chiar adulţi, lucrurile se schimbă de la o zi la alta. Înainte de acest incident a fost o echipă de control şi nu a fost nicio problemă. Am aflat că a fost un mic incident cu un copilaş şi m-a interesat îndeaproape acest caz. Am discutat direct şi cu cei de la spital despre ce s-a întâmplat, dar şi cu alte persoane şi am aflat că incidentul s-ar fi întâmplat într-un spaţiu de joacă, dar din neglijenţa unui frate mai mare. Copilul a fost lovit cu un echipament din spaţiul de joacă, iar părinţii nu erau acolo. O să îi ajutăm pe părinţi în limita posibilităţilor din solidaritate umană, nu că am avea o culpă, să fim bine înţeleşi”, afirmă primarul.
OPC a închis locurile de joacă
În timp ce Constantin Bobaru susţine că totul era în regulă la locurile de joacă, deşi fotografiile făcute imediat după incident arată că lucrurile nu erau chiar aşa, toate spaţiile de joacă din Bumbeşti Jiu au fost închise de Oficiul pentru Protecţia Consumatorului Gorj. Un anunţ pus la intrarea în fiecare părculeţ îi atenţionează pe adulţi că sunt direct responsabili dacă aleg să folosească pentru copiii lor vreunul dintre echipamentele de joacă de acolo.
Primarul Bobaru declară din nou că nu are probleme la acest capitol şi le cere părinţilor încă o dată să nu îşi lase copiii nesupravegheaţi în astfel de zone. „Toate spaţiile de joacă sunt dotate cu echipamente autorizate. E foarte bine că părinţii au depus plângere, e dreptul lor să depună petiţii la orice instituţie a statului, dar aceste lucruri trebuie şi demonstrate. Copilul are 3 ani, nu avea ce căuta în spaţiul de joacă. Spun că era un spătar deteriorat, copilul ar fi căzut pe spate, leagănul cum îl lovea dacă era la 3 ani culcat pe spate? Logic, dacă era pe spate, era la orizontală, leagănul nu-l putea lovi. E o plângere, se va face o cercetare şi vom vedea ce se va decide”, mai spune edilul.