Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

România, obligată să despăgubească un terorist cu 100.000 de euro

România şi Lituania au fost găsite vinovate joi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului de încălcări ale convenţiei care interzice tortura în cazurile lui Al Nashiri şi respectiv Abu Zubaydah, în urma participării celor două ţări la programul închisorilor secrete CIA, anunţă CEDO pe site. CEDO obligă România să-i plătească lui Al Nashiri pagube în valoare de 100.000 de euro. Plângerea a fost făcută de Fundaţia Soros pentru o Societate Deschisă.

Al-Nashiri a fost considerat unul dintre liderii grupării Al-Qaeda, după atentatele din 11 septembrie 2001. Al-Nashiri a fost capturat la sfârşitul lunii octombrie 2002, în Dubai, în Emiratele Arabe Unite. Până în noiembrie 2002, el a fost transferat în custodia CIA. 

La 17 septembrie 2001, preşedintele SUA a acordat Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) competenţe extinse referitoare la acţiunile sale sub acoperire, în special, autoritatea de a reţine suspecţii de terorism şi de a înfiinţa centre secrete de detenţie din afara Statelor Unite, în cooperare cu guvernele ţărilor în cauză, se consemnează în acţiunea depusă la CEDO de avocaţii lui al-Nashiri.  Acesta ar fi fost deținut într-un centru de detenţie secret în România în perioada 6 iunie 2003 şi 6 septembrie 2006.

În 2 august 2012, Open Society Justice Initiative (Fundaţia Soros pentru o Societate Deschisă) a depus o reclamaţie în numele lui Abd al Rahim al Nashiri (47 de ani) împotriva României la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) de la Strasbourg.

În ce a constat tortura

Convenţia Europeană a Drepturilor Omului interzice orice forme de tortură, dar CIA avea permisiunea în SUA să aplice unele forme la acea vreme.  

Tehnicile de tortură aplicate deţinuţilor ca măsuri standard - adică fără presiune fizică sau substanţial psihologică - constau în imposibilitatea de a se rade, erau izolaţi, împiedicaţi să meargă la toaletă şi ţinuţi în scutece absorbante, în general, pentru perioade de cel mult 72 de ore; erau izolaţi, cu muzică tare (la un nivel de decibeli, care nu afecta auzul; ţinuţi în lumină sau în întuneric încontinu; erau ţinuţi în mediu rece; dietă restrictivă, inclusiv aportul caloric redus (suficient pentru a menţine starea generală de sănătate); încătuşaţi în poziţie verticală, aşezat sau în poziţie orizontală; stropiţi cu apă; privarea de somn de până la 72 de ore.

După măsurile standard se aplicau măsuri întărite, care se refereau la presiune fizică sau psihică foarte mare, lovituri, înfăşare prelungită, privare de somn (peste 72 de ore); poziţii de stres: pe genunchi corpul înclinat înainte sau înapoi ori sprijinindu-se cu fruntea pe perete; înghesuiţi în cutii şi simularea înecului.

Oficialii români au negat permanent că ar fi existat o astfel de închisoare secretă a CIA în România.

Vizualizări: 1,741

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: