Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Cum se pot recicla telefoanele mobile vechi!

Foarte mulți oameni schimbă anual telefoanele mobile dar nu toți reușesc să recicleze vechile dispozitive pentru că nici nu prea există campanii de strângere a acestora sau de avertizare a oamenilor să nu le arunce la gunoi. La nivel global, există miliarde de astfel de dispozitive stricate sau nefolosite, stocate în casele oamenilor sau, mai rău, aruncate direct la gunoi.

La nivel mondial, se produc anual câteva miliarde de telefoane mobile, doar 1-2% dintre ele fiind supuse reciclării. Această problemă nu se limitează doar la dispozitivele mobile, ci se extinde și la tablete, laptopuri, calculatoare, și încărcătoare, toate devenind rapid învechite și nefolosite de către populație.

Specialiștii recomandă să aducem telefoanele vechi la centrele de reciclare, deoarece componentele pe care le conțin pot prezenta riscuri pentru sănătate. În plus, aceste dispozitive pot fi refolosite pentru alte aparate, în funcție de sfaturile oferite de personalul din centrele de reciclare.

Comercianții de produse electronice oferă colectare gratuită, dar mulți români nu știu acest lucru. Ca rezultat, 27% dintre cetățeni aruncă gadgeturile nefolositoare sau defecte. „Toți clienții trebuie să știe că dacă ajung în magazinele noastre le pot preda gratuit prin intermediul angajaților noștri și noi de aici să le predăm către o firmă de reciclat parteneră”, a transmis reprezentantul unui magazin de electronice și electrocasnice.

Deşi telefoanele mobile pot fi reciclate într-o proporţie de 90%, majoritatea sunt aruncate la coșul de gunoi, fiind un pericol pentru mediul înconjurător şi pentru sănătatea noastră pentru că ele conţin substanțe toxice.

În momentul în care nu mai avem nevoie de ele, nu trebuie să le aruncăm la gunoi ci să le punem într-un recipient separat din magazinele de specialitate.

Înainte de a recicla un telefon mobil, este mai bine să îl dăm mai departe, altor persoane care au nevoie, până atunci când nu mai poate fi folosit ca dispozitiv mobil de comunicație. Dacă îți vinzi sau donezi telefonul, îi vei prelungi durata de viață și îi vei reduce amprenta generală de carbon.

Însă când în sfârșit vine vremea să îl duci la centrul de reciclare, reprocesarea unui smartphone este ceva mai dificilă decât reciclarea hârtiei, de exemplu. Datorită multitudinii de componente ce se găsesc înăuntru, toate smartphone-urile trebuie mai întâi dezasamblate, iar fiecare componentă trebuie extrasă și reciclată individual.

Mulți producători și companii facilitează reciclarea și reutilizarea telefoanelor, prin programele de trade-in. Astfel, poți primi credit pentru achiziții viitoare, în schimbul vechiului tău telefon, care va fi recondiționat sau reciclat în mod responsabil.

Dacă vrei să fii chiar mai sustenabil, poți să te întrebi dacă ai cu adevărat nevoie de un nou telefon, fiindcă presiunea de a cumpăra ultimul model poate fi mare, chiar dacă cel actual încă funcționează așa cum ar trebui.

Totodată, înainte de a achiziționa un nou smartphone, mai ales dacă va fi pentru cineva care nu are nevoie de cel mai nou sau puternic model, poți opta pentru un model mai vechi care să ofere o experiență similară, dar la un preț mai mic și cu o amprentă de carbon mult mai redusă.

De menționat că în România există puncte de reciclare pentru astfel de deșeuri în fiecare județ, dar procedura de reciclare este cam neclară.

Conform hartareciclării.ro se pot recicla telefoane mobile în aceleași puncte unde se colectează deșeuri electrice și electronice:

"Cum colectăm DEEE-urile mici (deșeuri electrice, electronice și electrocasnice mici)

    Un deșeu de tip DEEE este reciclabil dacă întrunește cel puțin una din următoarele cerințe:
    – Se introduce în priză
    – Utilizează baterii
    – Necesită încărcare
    – Are o imagine cu o pubelă pe roți tăiată cu un “X”

De multe ori, magazinele care vând produse electrocasnice colectează produsul vechi la livrarea celui nou – în special articole mai mari, cum ar fi televizoarele, frigiderele și congelatoarele.
    În cazul în care nu există opțiunea predării aparatului vechi la livrarea celui nou, DEEE-urile pot fi transportate la centre de colectare specializate (care există fie în magazine – pentru baterii sau electrocasnice mici – ex. Ecotic), fie se poate solicita colectarea de acasă a DEEE-urilor, telefonic sau prin intermediul website-urilor disponibile clienților (ex.: Rorec). Se va întreba colectorul care este cantitatea minimă pentru care se face colectarea de la domiciliu/sediu.
    Înainte de a preda anumite DEEE-uri (ex. telefoane mobile, tablete, laptop-uri, televizoare smart), este indicat să fie șterse de pe ele datele cu caracter personal, pentru a nu risca să ajungă cunoscute și folosite de alte persoane.
    Dacă deținem DEEE care nu ne mai folosesc, dar mai sunt încă funcționale, cea mai indicată destinație a acestora este donarea către organizații caritabile, care le recondiționează și le donează ulterior unor categorii sociale defavorizate".

Vizualizări: 16,144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: