De ce crește presiunea în centrala termică!
Creșterea presiunii în centrala termică poate fi cauzată de mai multe motive. Pentru a funcționa corect centrala din apartament trebuie urmărită constant presiunea și determinate motivele pentru care presiunea din instalație crește.
Este posibil să existe aer în circuitul de încălzire dacă nivelul de presiune care este indicat de cazan este mai mare de 2,5 bar. În acest scenariu, se recomandă utilizarea unui ventilator de aer pentru a reduce presiunea. Dacă instalația este echipată cu un robinet de presiune al sistemului de încălzire centrală, golirea circuitului se va face până când valoarea ajunge la 1,5 bar.
Vasul de expansiune este un rezervor relativ mic care servește ca principal mecanism de siguranță al centralei termice. Acesta este responsabil de protejarea diferitelor componente ale sistemului împotriva deteriorării cauzate de fluctuațiile de presiune care pot avea loc în circuitul hidraulic al unui sistem închis.
Atunci când centrala funcționează, temperatura apei crește de la 0 la 100 de grade Celsius. Acest lucru face ca apa din instalatie să se dilate în volum cu aproximativ 4%. Vasul de expansiune absoarbe diferența de presiune. Acest lucru este benefic pentru funcționarea generală a sistemului. Astfel asigură continuarea funcționării corecte a acestuia. Presiunea din circuit este menținută la un nivel constant datorită rolului de “pernă de aer” al vasului de expansiune. Un indiciu că există o problemă cu vasul de expansiune din sistemul de încălzire centrală este creșterea presiunii în sistem atunci când acesta funcționează. Asta cu condiția să nu fie găsite alte motive potențiale.
Una dintre camerele din vasul închis este umplută cu aer. In același timp cealaltă cameră este umplută cu apă. Aceste două camere sunt separate una de cealaltă printr-o membrană care este flexibilă. Membrana își schimbă forma ca răspuns la o creștere a cantității de apă care trece prin ea. Acest lucru conduce la o distribuție mai uniformă a presiunii în tot sistemul. În cazul în care membrana se rupe, expansiunea apei din sistem nu va mai putea fi adaptată. Atât atunci când instalația este în funcțiune, cât și atunci când este în repaus, vasul de expansiune va funcționa la cel mai înalt nivel de eficiență dacă presiunea lichidului poate fi menținută la 1 bar în ambele stări.
Prezența unui exces de apă în sistem este un alt efect secundar al presiunii crescute. Apa intră în echipament printr-o supapă de umplere. Aceasta se află fie în partea de jos a sistemului, fie este amplasată pe una dintre țevile de retur de la centrala termica. Pe măsură ce se adaugă apă în sistem, este cea mai bună practică să verificați manometrul sau afișajul digital pentru a vă asigura că presiunea nu depășește 2 bari.
În concluzie, presiunea apei este una dintre cele mai frecvente cauze ale avariilor de la in centrala termica si din instalația de încălzire centrală. Valoarea normală a presiunii din sistemul de încălzire centrală este cuprinsă între 1 și 2 bari, iar valoarea ideală este de 1,5 bari. Este important să verificăm presiunea apei regulat pentru a ne asigura că aceasta este în parametrii normali.
Dacă presiunea crește sau scade în mod semnificativ, aceasta poate fi cauzată de diferite probleme. Una din ele ar putea fi membrana spartă a vasului de expansiune. Este important să identificăm și să remediem problema. Acest lucru cât mai curând posibil pentru a preveni avarii majore în sistemul de încălzire centrală.