Ambulanțierii, de ziua lor: Am obosit, dar trebuie să ne facem datoria
Ambulanțierii și-au sărbătorit ziua prin muncă. La 114 ani de când a fost dată în folosință prima ambulanță în România, angajații Serviciului Județean de Ambulanță Gorj s-au mulțumit să se încurajeze reciproc, iar, în curtea instituției, au răsunat sirenele salvărilor.
Pe 28 iulie, s-au împlinit 114 ani de când a fost dată în folosință prima salvare în țara noastră. În alți ani, momentul era marcat prin parade sau manifestări fastuoase în capitală. Acum, din cauza pandemiei, totul a fost anulat, iar salvatorii abia au avut timp să se încurajeze unul pe altul și apoi să meargă la o nouă intervenție, mai ales că numărul celor care sună la 112 a crescut alarmant în această perioadă. O treime din cazuri sunt doar solicitări pentru suspecți sau persoane confirmate cu noul coronavirus.
„Sărbătorim Ziua Națională a Serviciilor de Ambulanță din România. La 28 iulie 1906, a fost înființat primul Serviciu de Ambulanță din România, fiind al treilea din Europa, prin inițiativa profesorului doctor Nicolae Minovici a fost dată în folosință prima ambulanță. Acum ne-a prins într-un moment dificil, în pandemie. Nu știm niciodată unde ne ducem, ce găsim, cazurile sunt foarte grele și sperăm să facem față acestei pandemii”, a spus Ionel Ianc, ambulanțier în cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Gorj.
Angajații mărturisesc că au obosit, mai este nevoie de personal și sunt nevoiți să vină de acasă la serviciu chiar și în zilele libere. „Sărbătorim prin muncă. Nu avem cum altfel. Anii trecuți, au fost anumite manifestări, dar acum dată fiind situația actuală, ne organizăm foarte scurt, să nu întrerupem activitatea de lucru. Suntem la datorie, ca întotdeauna. Suntem obosiți fizic și psihic, dar ne facem datoria. Ne-am împuținat ca număr de asistenți și ambulanțieri. Suntem puțini, și cazurile tot mai grele, iar în pandemie e și mai greu”, a mărturisit și Maria Golumbeanu, asistent la Serviciul Județean de Ambulanță Gorj.