Conferință de finalizare a unui proiect la ARTEGO: Găsești soluții sau mori

Artego SA a anunțat astăzi că a finalizat un proiect cu finanțare europeană, prin care va acoperi un consum semnificativ de energie, având o capacitate de producție de peste o mie de MW anual. De asemenea, proiectul a creat cel puțin două noi locuri de muncă în cadrul companiei.

De asemenea, proiectul a creat cel puțin două noi locuri de muncă în cadrul companiei. Valoarea totală a proiectului este de 5.413.590,63 lei (inclusiv TVA), echivalentul a 1.087.066,39 euro. Din această sumă, 4.549.235,82 lei reprezintă valoarea fără TVA, iar ajutorul de stat acordat se ridică la 2.241.224,10 lei (echivalentul a 450.045,00 euro).

Managerul de proiect, Ioan Lupulescu, a subliniat importanța acestei investiții, nu doar pentru dezvoltarea durabilă a companiei, ci și pentru contribuția semnificativă la reducerea amprentei de carbon în județul Gorj: ”Primii pași în derularea acestui proiect au fost făcuți în primăvara anului 2022, în contextul unei situații deosebite, în cadrul societății noastre, care se confrunta, la vremea respectivă,  cu creșteri exponențiale a prețurilor la energie, gaze. Totul a pronit de la nevoie, nevoia de a reduce cheltuielile, fie că este vorba despre energie electrică sau energie termică. Astfel, s-a constituit un grup de salariați, sub îndrumarea domnului director general David Viorel, grup format în mare parte din actuala echipă de implementare a proiectului, dar și alți salariați ai societății Artego. Proiectul s-a desfășurat prin Ministerul Energiei. Proiectul a fost dificil și, în special, datorită multitudinii de condiții care trebuiau îndeplinite pentru realizarea cu succes a acestuia. Societatea Artego este singura societate din țară care a realizat acest tip de proiect, fără a apela la societăți de consultanță”, a spus Ioan Lupulescu.

Viorel David spune că proiectul a venit din disperatea de a găsi soluții. 

”Încercăm, dincolo de orice altă discuție, să supraviețuim. Lumea este cu fundul în sus, sunt mari probleme peste tot și trebuie să găsim soluții pentru a supraviețui. Noi nu primim nici măcar un sfat, ce să mai spun de ajutor. Ecuația e simplă: găsești soluții sau mori, nu există altă variantă. Dacă guvrenul ar gândi cum gândim noi, industriașii aceștia care dorim să supraviețuim, s-ar mișca ceva și în țara noastră”, a fost mesajul directorului general al societății Artego, Viorel David.

La societatea ARTEGO S.A. Târgu Jiu a fost organizată, astăzi, conferința de finalizare a proiectului „Crearea de noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie solară în Târgu-Jiu, județul Gorj”. Acest proiect are ca obiectiv principal acoperirea unei părți semnificative din consumul anual de energie electrică al companiei ARTEGO S.A. prin utilizarea unei surse de energie curată, fără impact negativ asupra mediului din regiunea Oltenia.

În cadrul investiției, a fost instalată o centrală fotovoltaică la sediul ARTEGO S.A., care a fost pusă în funcțiune și conectată la rețea. Centrala, cu o putere instalată de 999,9 kWp, este proiectată să producă anual 1.247,05358 MWh de energie electrică regenerabilă. Pe lângă beneficiile economice, proiectul contribuie semnificativ și la protejarea mediului, prin reducerea emisiilor de CO2 cu aproximativ 770,3 tone pe an.

Proiectul a fost cofinanțat de Ministerul Energiei prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în cadrul Componentei 6 – Energie, măsura de investiții I.1 „Noi capacități de producție de energie electrică din surse regenerabile”. Implementarea proiectului a început pe 22 iunie 2022.

Galerie foto


Vizualizări: 2,793

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: