Condescu ştie cât sunt pierderile la Pandurii – 2 milioane de euro!
Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia a reacţionat ieri la declaraţiile reprezentanţilor administraţiei locale şi judeţene care se opun revenirii USMO în rândul acţionarilor de la Pandurii, organizația condusă de Marin Condescu dând publicităţii un comunicat în care precizează că situaţia clubului în prezent este mai gravă decât cea de acum doi ani. Reamintind că Uniunea este membru fondator al clubului din 2003 și până în prezent, fostul președinte vorbește despre situația actuală a clubului, una nu tocmai bună din punct de vedere financiar, banii fiind mereu o problemă la Pandurii, Condescu fiind nevoit în trecut să inventeze tot felul de soluții pentru a scoate echipa din criză, chiar dacă pentru asta s-a ales cu probleme penale.
Instanțele de judecată au reconfirmat calitatea de acționar al USMO la Clubul Pandurii, fostul președinte al echipei neezitând ieri să lanseze un atac direct către mai vechiul său dușman, Ion Călinoiu, semn că nu va fi pace la Pandurii prea curând. „Consiliul Județean Gorj, vremelnic membru fondator sau asociat, în funcție de interesele președintelui Consiliului Județean – Ion Călinoiu, de a asigura cu medicamente sportul gorjean, în decursul a 10 ani a contribuit cu suma de 1.360.000 lei, iar USMO și sindicatele din Oltenia au avut o contribuție de 46.489.333 lei aport financiar propriu, suma de 75.075.987 lei din resurse financiare atrase (sponsorizări, publicitate, vânzare de abonamente) și conducere eficientă și performantă. Reamintim că în anul 2003, atunci când Clubul era „condus” de Consiliul Județean Gorj, echipa era retrogradată în Divizia C. Atunci a preluat USMO echipa de fotbal și a promovat-o pe prima scenă fotbalistică a țării, culminând în anul 2013 cu titlul de vicecampioană a României, calificată în grupele Europa League, ajungând în semifinalele Cupei României și dând echipei naționale a României în medie 3 jucători la seniori și 4 jucători la tineret și seniori”, arată Condescu în comunicatul de presă.
Pierderile
Fostul președinte susține că situația financiară a clubului în momentul de față nu este deloc una roz, Pandurii având probleme cu banii mai mari ca în trecut. La sfârșitul lui 2015 actualii șefi ai echipei recunoșteau că au dificultăți financiare, dar „nu mai mari ca la alte echipe din Liga I”, problemele fiind considerate unele „rezolvabile”. Marin Condescu susține însă că pierderile clubului ajung la 2 milioane de euro, el promițând că în curând va face publice o serie de cifre care vor fi interesante pentru suporteri și nu numai.
„În perioada următoare vom pune la dispoziția suporterilor și a organelor în drept situația CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu în perioada 2014 și 2015, perioadă în care Clubul a fost condus de Consiliul Județean Gorj și membrii simpatizanți. La data de 26.01.2014, dată la care sindicatele au predat conducerea președintelui Consiliului Județean Gorj – Ion Călinoiu, au lăsat în conturile Clubului 3.5 milioane de euro și încă 500.000 de euro urmând să fie încasați în cursul anului din participarea în Cupele Europene și drepturile federative ale jucătorilor transferați (Chiricheș, Pintili), conform extrasului de cont semnat de membri AGA. La data de 31.12.2015 Clubul are o pierdere de 2 milioane de euro, făcând plățile curente cu cotizație anticipată din 2016”, mai spune Condescu în comunicatul de presă dat publicității ieri.
Ieșire la rampă
Comunicatul de presă de ieri reprezintă prima ieșire publică la rampă a fostului președinte de la Pandurii, în condițiile în care acesta are pe rolul Tribunalului Olt un dosar în care procurorii îl acuză că ar fi prejudiciat clubul cu milioane de lei în perioada în care a fost în fruntea echipei. Condescu a negat mereu acuzațiile respective, despre creditele făcute de acesta la bancă pentru a ajuta Pandurii în momente dificile Pandurul relatând acum două zile și explicând mecanismul prin care fostul președinte reușea să împrumute sute de mii de euro pentru a plăti pentru scurte perioade de timp datoriile clubului. Condescu este însă acuzat de procurori și că a falsificat contracte de cesiune pentru a folosi în interes propriu alte milioane de lei, lucru care nu este susținut și de documentele existente la dosar.
Anchetatorii au știut cu mult timp înainte de a-l trimite în judecată pe fostul președinte de la Pandurii adevărul despre contractele de cesiune de creanță pe care acesta le-ar fi falsificat. Documente existente la dosarul aflat pe rolul Tribunalului Olt arată că firma Edenred România SRL le-a comunicat din timp polițiștilor și procurorilor gorjeni că nu are nicio problemă în derularea contractelor despre care anchetatorii aveau suspiciuni că sunt falsificate. Pe 7 august 2013 IPJ Gorj a solicitat firmei din capitală precizări pe această temă, iar a doua zi, pe 8 august, cei de la Edenred au transmis adresa cu numărul 196 către polițiștii gorjeni, cu mențiunea expresă „în atenția șefului Inspectoratului, cms șef de poliție dl. Caragea Viorel Salvador și spre știința șefului Serviciului de Investigare a Fraudelor, cms șef de poliție Ionescu Constantin”.
Lămuririle pe care anchetatorii le solicitau firmei care furniza tichete de masă pentru mineri erau solicitate la aproape un an de zile de la încheierea unui acord între Pandurii și Edenred. Pe 27 august 2012, prin acordul respectiv, cu numărul 2808, Pandurii se obliga să achite suma încasată pe 30 septembrie 2011, de 1.603.933 lei, în două tranșe. Prima tranșă era 800.000 lei și trebuia plătită până pe 31 august 2012, iar a doua tranșă, de 803.933 lei până pe 14 septembrie 2012. Condescu însă, cu toate împrumuturile lui, nu a făcut rost de bani pentru a respecta termenele respective, ultima plată pentru stingerea datoriei fiind făcută în 22 iulie 2013, după ce fostul manager al CE Oltenia, Laurențiu Ciurel, ceruse IPJ-ului să verifice contractele de cesiune dintre club și furnizorul de tichete de masă. În răspunsul înaintat de Edenred către IPJ Gorj firma menționează că „Prin semnarea Acordului nr.2808/27.08.2012 cu CS Pandurii Lignitul Tg. Jiu, societatea noastră și-a asumat implicit dispozițiile contractului de cesiune nr.2631/29.09.2011. Menționăm că la data prezentei, CS Pandurii Lignitul Tg. Jiu au plătit integral sumele cuprinse în Acordul nr.2808/27.08.2012”.