Condescu se întâlneşte azi cu Ariton
Soarta disponibilizărilor din minerit şi sistemul energetic ar putea fi pecetluită azi la Bucureşti, unde liderul sindical Marin Condescu are programată o nouă întâlnire cu ministrul economiei, Ion Ariton. Cei doi s-au văzut şi vinerea trecută, săptămână în care liderul minerilor şi al energeticienilor a tot discutat despre condiţiile în care ar urma să aibă loc disponibilizările ce erau programate pentru 1 martie şi care, în condiţiile actuale, ar putea fi amânate.
La întâlnirea de vineri au fost prezenţi şi secretari de stat de la diferite ministere, inclusiv de la cel de Finanţe, cel care îşi dă acceptul pentru folosirea banilor ce vor fi achitaţi drept plăţi compensatorii.
Ultimele discuţii
Întâlnirea de azi îi are ca participanţi şi pe directorul general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Daniel Burlan, precum şi pe directorul general al viitoarei companii Electra, Constantin Bălăşoiu. Marin Condescu spune că discuţiile de azi ar trebui să fie ultimele în care sunt analizate prevederile din protocolul pe care l-a semnat la Târgu Jiu cu ministrul Ariton. „Facem o analiză a tuturor discuţiile de până acum, precum şi a modului în care s-au materializat sau nu cele convenite în protocolul pe care l-am semnat la Târgu Jiu. De aceea participă şi domenii directori care sunt cosemnatari ai protocolului. Sper ca la sfârşitul acestei zile să avem lucruri mult mai concrete de transmis”, spune Condescu, discuţiile din această după amiază putând dura şi câteva ore.
Protocolul semnat de Ariton şi Condescu a fost contestat însă la instanţă de către Federaţia Naţională a Muncii, liderul acestei organizaţii, Constantin Creţan, spunând că sindicatele pe care le reprezintă au reprezentativitate şi, în ciuda acestui lucru, nu au fost chemate nici la negocieri şi nu sunt nici parte a documentului cu pricina. Procesul intentat de Creţan, de anulare a protocolului, va începe la Târgu Jiu peste câteva zile, liderul sindical fiind convins că va avea câştig de cauză, deşi Marin Condescu spune că documentul semnat de el şi Ariton este voinţa unor părţi şi poate fi, eventual, atacat în instanţă doar de părţile semnatare, nu şi de unii lideri care ar fi vrut şi ei să aibă semnătura lângă cea a ministrului economiei.