Concluziile acțiunilor de control desfășurate în cadrul Comandamentului de iarnă. Ce spune vicepreşedintele ANPC

Reprezentantul guvernului în teritoriu, Iulian Popescu, a organizat astăzi la Prefectura Judeţului Gorj o conferinţă de presă la care au participat vicepreşedintele ANPC, Mihai Culeafă şi un reprezentant al operatorilor economici de la Rânca, Constantin Pănescu.

Prezenţa lui Mihai Culeafă la Gorj a fost generată de apariţia în spaţiul public a unor informaţii potrivit cărora există posibilitatea comiterii unor abuzuri de către comisarii veniți în control la Rânca.

 „Trebuie să susţinem mediul de afaceri din judeţul Gorj, trebuie înţeles şi susţinut, dar nu putem negocia sănătatea cetăţenilor şi prevederile legale. Ieri am fost personal, împreună cu domnul vicepreşedinte al ANPC, în zona Rânca, pentru a discuta cu întreprinzătorii, pentru a înţelege modul de abordare al echipelor ANPC. În cadrul acestor controale nu trebuie să existe abuzuri, mediul de afaceri să nu se simtă presat, dar nici sănătatea şi siguranţa cetăţenilor nu poate fi pusă în pericol”, a transmis prefectul Iulian Popescu.

Vicepreşedintele ANPC spune că a evaluat situaţia controalelor şi a tras concluzii: „În spaţiul public au apărut unele informaţii trunchiate, nereale. Aş vrea să precizez, Comandamentul de iarnă se desfăşoară în fiecare an şi nu doar în Rânca Gorj, în toate zonele turistice ale ţării. În perioada 3-10 ianuarie, au fost controlaţi 74 de operatori economici, au fost 110 acţiuni de control şi au fost aplicate sancţiuni 187, dintre acestea 28 au fost avertismente, 159 au fost amenzi. Valoarea amenzilor aplicate în această perioadă a fost de 890.000 lei. De asemenea, am avut 27 de operatori economici cu oprirea temporară a prestării de servicii. Aş vrea să fac o paranteză. Acest lucru nu înseamnă închiderea definitivă, cum s-a vehiculat în spaţiul public. Am văzut ştiri alarmante cum că ANPC a închis 70% din Rânca. Am fost acolo şi am constatat că nu este aşa. Din cei 27 de operatori economici, 21 au trimis solicitări de redeschidere şi au fost redeschişi în 24-48 ore. Cei 6 operatori economici care nu au fost deschişi, fie nu au depus solicitare, fie nu au fost găsiţi la locaţie. Am mai avut, oprite de la comercializare, aproximativ 5.000 kg de alimente (situaţie pe întreg judeţul). Am mai avut foarte mulţi operatori economici sancţionaţi pentru practici comerciale incorecte sau înşelătoare. Atât în Târgu Jiu, cât şi în Novaci, Motru şi Rânca. Unii operatori economici vor să îşi clădească fericirea pe nefericirea românilor şi nu acceptăm aşa ceva. Rolul nostru este acela de a proteja consumatorii. Pe de altă parte, vrem să fim partenerii operatorilor economici, a celor care respectă legea”.

Culeafă afirmă că există probleme de management în ceea ce priveşte Comisariatul din Gorj şi că vor fi luate măsuri în acest sens: „ Am văzut tensiunile din spaţiul public şi acesta e şi motivul pentru care am venit aici. Am fost desemnat să vin aici să văd realitatea şi am văzut-o. Nu este chiar atât de neagră. Din păcate, avem şi noi probleme la nivelul Comisariatului Gorj. Avem oameni foarte puţini, astăzi avem patru comisari de control. E foarte greu să gestionăm situaţia, dar vom găsi soluţii şi managementul la nivel judeţean lasă de dorit din punctul meu de vedere. Asta vom analiza în cadrul instituţiei. Este inadmisibil ca în unele unităţi de alimentaţie publică să nu se treacă din 2011 în control. Să venim noi în comandamente în control. Vom rezolva această problemă foarte curând”.

Vicepreşedintele ANPC anunţă că există posbilitatea realizării unor controale la cerere, pentru ca operatorii economici să ştie care sunt neregulile, fără să existe sancţiuni: „Avem în cadrul instituţiei opţiunea de control voluntar, la cerere. Deci orice operator economic poate solicita acest lucru, unde nu se primesc sancţiuni în cadrul acţiunilor de control, în schimb vom avea măsuri de implementare. Am găsit operatori economici care spun că ei nu ştiau că trebuie să facă acest lucru. Spre exemplu, un detaliu minor, să aibă trecut în meniu că un preparat provine din produs congelat”.

Pe de altă parte, Constantin Pănescu, una dintre persoanele care deţine o unitate de cazare în zona Rânca, suţine că au avut loc schimbări în ceea ce priveşte abordare de control, după venirea lui Mihai Culeafă: „Este al doilea an consecutiv când avem control la Rânca. Când începuse controlul, în primele două zile, ANPC-ul venise pe picior de forţă, ca mascaţii. În ultima zi, ieri spre exemplu, în prezenţa domnului vicepreşedinte aici de faţă, vreau să vă spun că a fost alt stil de control. Ieri a fost un control elegant, fiecare a ştiut ce are de făcut. ANPC-ul poate să întrebe, dar nu poate să închidă unitatea că nu are viza din prima zi a anului, pentru că toată lumea a avut concedii, nu s-a lucrat”.

Vizualizări: 2,972

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: