Combaterea ecologică a manei la tomate

Mana reprezintă o boală a roșiilor care apare din cauza unei ciuperci microscopice și poate afecta întreaga recoltă. Puteți preveni şi combate eficient această boală cu metode ecologice deoarece după ce apare nu mai poate fi înlăturată.

Mana este o boală foarte agresivă, ce poate ataca roșiile crescute atât în grădină deschisă, cât și în seră. Specificul acestei boli este că odată apărută, ea practic nu mai poate fi înlăturată, de aceea unică metodă reală de luptă este prevenția. Mai mult decât atât: pe lângă faptul că mana poate distruge întreaga recoltă de roșii, ea poate afecta și alte culturi pe care le cultivați. Dacă roșiile sunt plantate în apropierea verzei, castraveților sau cepei, în pericol este și recolta acestor culturi.

Întâi de toate sunt necesare acțiuni de dezinfectare periodică a conductelor de apă și a mâinilor, fapt deosebit de important în perioada în care se fac lucrări de copilit și legat a tufelor de roșii. Dacă observați că boala a afectat deja câteva frunze sau fructe, acestea trebuie îndepărtate și arse.

Pentru a evita uscarea frunzelor pe parcursul zilei, udarea roșiilor se recomandă a fi făcută dimineața. Un factor important pentru prevenția dezvoltării manei este evitarea cultivării cartofilor sau altor soiuri de roșii în vecinătatea tomatelor.

Puteți efectua 3 tratamente în vegetație cu macerat de tătăneasă sau urzică. O altă soluție ecologică pentru profilaxia împotriva manei este tratamentul cu lapte diluat sau zer: amestecați apă și lapte în proporții egale și stropiți roșiile. Se recomandă 3 astfel de tratamente săptămânale.

De asemenea pentru îngrijirea roșiilor se pot folosi ceaiuri și macerate de usturoi, ardei iute, pelin, urzică, hrean, frunze de soc, infuzie de ceapă, coada-calului și gălbenele.

Vizualizări: 4,531

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: