Ciurel, acuzat că a sabotat mitingul minerilor! Noi proteste în Capitală!

Circa 500 de mineri şi energeticieni au protestat, sâmbătă, în faţa sediului Diviziei Miniere a Complexului Energetic Oltenia, nemulţumiţi de scăderea veniturilor şi intenţia administraţiei de a trece 600 de persoane la pază contra unui salariu de 1.200 de lei. Organizatori au fost liderii de sindicat Dan Pârvulescu, Constantin Mitrescu, Marin Golea, Gheorghe Etăgan şi Ioan Feurdean, ei anunţând că următorul protest va fi la Bucureşti. Minerii au adus cu ei pancarte cu mesaje sugestive, dar şi mai multe afişe ce-l înfăţişau pe directorul companiei, Laurenţiu Ciurel, pe plajă, în pantaloni scurţi roşii, care ţine 50 de euro într-o mână şi 50 în alta. Unii dintre protestatari au călcat în picioare afişul cu directorul Ciurel.

Minerii și energeticienii veniți sâmbătă la prânz în centrul orașului nu au fost nici pe departe 1.000, câți erau anunțați anterior de liderii lor, ci undeva la 500. A fost al şaptelea protest al Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), în februarie ei organizând pichetări pe parcursul unei săptămâni. Explicația pentru numărul relativ redus de participanți a fost explicat de liderul Dumitru Pârvulescu prin faptul că, la Rovinari, ca o coincidență, administrația a decis tocmai pentru sâmbătă suplimentarea numărului de muncitori care trebuiau să lucreze și care, anterior, erau prezenți pe tabelele celor ce urmau să se prezinte la protest. „La Rovinari toţi peste 400 de oameni au fost chemaţi la serviciu. De ieri (n.red vineri) de la 15 până la 21 i-au sunat pe oameni şi le-au spus să vină azi (n.red- sâmbătă) la serviciu. Se plâng că nu au bani, că nu vând energie, dar cheamă la serviciu sâmbăta, când se plăteşte 75%, oameni la pază şi reparaţii“, a spus şi liderul Constantin Mitrescu. Cei care au venit în piață și-au adus cu ei binecunoscutele pancarte prin care își spun nemulțumirile față de Laurențiu Ciurel, de Ion Răuț, dar și de Ion Călinoiu. La microfon a fost apostrofat și premierul Victor Ponta, dar demisia în mod răspicat a fost cerută doar pentru primii trei. Protestatarii nu au ezitat să scandeze „De când Călinoiu e în spate, Salariul a scăzut la jumătate”, aluzie la implicarea șefului Consiliului Județean în susținerea deciziilor luate de actuala conducere a Complexului Energetic Oltenia. Minerii au preluat şi mesajul transmis de pedelişti, înainte cu o zi, Călinoiu, DNA la uşa ta. Pentru a nu fi acuzaţi de furt, minerii au adăugat şi „Cioc, cioc“. 

Nu vor să fie paznici

Ultima nemulțumire pe care minerii au acumulat-o, pe lângă cele vechi, a fost dată de vestea că vreo 600 dintre ei ar urma să fie transformați în paznici. Oamenii știu că vor pierde la leafă, dar știu și că CEO are firme de pază care sunt plătite cu bani grei pentru ceea ce, în curând, probabil vor face și ei. Un miner de la Pinoasa a povestit că meseria de agent de pază este şi periculoasă şi ei nu sunt pregătiţi pentru aşa ceva. El a povestit că acum ceva timp doi colegi de-ai lui, mineri, aflaţi de pază la sfârşit de săptămână, au luat bătaie soră cu moartea de la nişte bărbaţi care veniseră să fure. Mai mult, valurile de disponibilizări din ultimii 20 de ani i-a eliminat aproape complet pe necalificați din CEO, iar transformarea minerilor în paznici i-ar aduce cu două decenii în urmă. „Am ajuns cu salariile la nivelul anului 2000. Nu se poate. Directorul Ciurel spune că suntem prea mulţi. Şi-a propus să vândă 14 TW, vrea să rămânem 14.000“, a strigat liderul Marin Golea la microfon. Liderul sindical Dan Pârvulescu a declarat că dacă oamenii vor fi trecuţi la pază vor muri de foame. „Majoritatea salariaților actuali au peste 20 de ani în meseria pe care o prestează, iar faptul că actualii directori spun că oamenii optează pentru a face cursuri de paznici, la fel ca în trecut când erau puși să semneze pentru disponibilizări și spuneau că minerii cer așa ceva, este o minciună. Cum poate, de exemplu, un excavatorist să renunțe la meseria sa, nu foarte bine plătită, dar să treacă pe o alta, necalificată și mai prost plătită, care nu îi va acoperi nici măcar rata la bancă? Poate ne explică cineva!”, spunea Dumitru Pârvulescu. Colegul său Gheorghe Etegan era și el convins că nici un angajat calificat într-un anumit domeniu nu va accepta să devină paznic, mai ales că o asemenea măsură nu a fost nici măcar negociată cu sindicatele care au semnat Contractul Colectiv de Muncă. „Suntem sceptici că oamenii vor dori așa ceva și nu o să acceptăm această treabă decât dacă se discută într-o comisie, pentru că administrația trebuie să facă o comisie și să consulte sindicatele”, a spus Etegan.

HOŢII

Mitingul de sâmbătă s-a desfășurat fără incidente, iar acum toată lumea așteaptă să vadă ce se va întâmpla după această acțiune de protest, una pe care, cu câțiva ani în urmă PSD ar fi speculat-o la maxim și nu ar fi ratat ocazia să-i critice pe „hoții„ din minerit! Acum PSD tace și ignoră vocea străzii, preferând să își facă propriile sindicate cu care să tranșeze soarta CEO, cam cum făcea în Mehedinți baronul Duicu prin intermediul subordonaților săi.

SPECTATOR

La acest protest ar fi trebuit să participe cu un efectiv de 300 de persoane și liderul sindical Constantin Crețan însă acesta a renunțat în ultimul moment. El a fost curios să vadă ce se întâmplă în Piața Prefecturii astfel că în timpul protestului liderul sindical a stat pe o bancă din apropierea adunării publice. 

„Pentru mine, cei din FNME nu mai sunt parteneri“.

Laurenţiu Ciurel, director CE Oltenia

CE SPUN MINERII

Și de data aceasta, unii protestatari s-au ascuns faţa cu glugi sau ochelari, fiind convinși că, astfel, vor fi identificați mai greu de șefii care le-au promis că-i trimit „la plimbare” dacă protestează în piață. „Pentru siguranța locului de muncă în venit în piață, iar cu cagula ca să nu mă vadă șefii. Pesediștii ăștia fac ce știu ei din totdeauna, să distrugă și să ne dea afară. Minerit mai aveam pe aici, îl termină și pe ăsta și gata”, a spus unul dintre anonimii pieței.  „Eu nu vreau să-mi iau familia, să-mi car copii după mine prin străini. Atât ne-a mai rămas pe aici și de asta mi-am asumat riscul de a protesta, pentru a cere păstrarea măcar a actualelor locuri de muncă, dacă altele nu se mai fac”, a spus bărbatul.

Galerie foto



Vizualizări: 927

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: