Noul grup de la Rovinari va crea doar 120 de locuri de muncă

Noul grup energetic de la Rovinari, realizat pe banii chinezilor, va crea 120 de locuri de muncă stabile, dar aşteptările erau mai mari. Potrivit directorului Diviziei Strategii Dezvoltare din cadrul CE Oltenia, Ion Petroniu, grupul va fi construit în continuarea blocului nr. 6. Iniţial se discuta despre circa 300-400 de locuri de muncă stabile, însă până la urmă la grupul chinezilor mai multă treabă va face aparatura cu care va fi dotat. Întrebarea rămâne unde vor livra chinezii energia, în contextul în care consumul e foarte mic, preţurile şi mai mici, iar posibilităţile de export foarte reduse.

Deocamdată, pentru realizarea investiţiei de la Rovinari a fost finalizat studiul de prefezabilitate, iar pentru a-şi arăta interesul faţă de acest proiect o delegaţie de 11 oficiali chinezi a fost în Gorj. Potrivit directorului Ion Petroniu, actul constitutiv de înfiinţare a firmei mixte, care să realizeze grupul energetic, va fi gata la finalul anului 2014. S-a decis ca noul grup să fie în continuarea grupului 6 de la Rovinari.

Gorjenii vor locuri de muncă

Chinezii vor cumpăra 5,1 milioane de tone de cărbune pe an de la carierele Roşia, Pinoasa, Tismana I, Tismana II şi Rovinari Est, astfel că locurile de muncă ale acestora vor fi menţinute. Aici este cărbunele cel mai ieftin, fiind livrat pe banda transportoare. Dezamăgitor pare însă numărul de locuri de muncă ce vor fi create după finalizarea investiţiei. „Din studiul de prefezabilitate aproximativ 120 vor opera acest grup energetic, doar personal de operare, nu şi administrativ“, a declarat Petroniu. „Avantajele sunt evidente pentru statul român şi pentru Gorj, taxe şi impozite pe care Gorjul le va încasa, 2500 sau 3000 de mineri care vor avea securizate locuri de muncă, 1000 de locuri de muncă create doar în zona de exploatare energetică, mentenanţă pe care CE Oltenia o poate presta pentru această nouă unitate, deci iarăşi locuri de muncă şi tot ce decurge din aceste lucruri“, a declarat Laurenţiu Ciurel, directorul general al CE Oltenia. Dar, la construirea grupului vor lucra 1000-1500 de persoane, mai spune Petroniu. Personalul va fi românesc însă partenerii vor aduce la Gorj directori chinezi. Directorul Petroniu mai spune că momentul începerii efective a lucrării depinde de cât de repede obţin chinezii fondurile, existând posibilitatea ca lucrările să înceapă la finalul lui 2014 începutul lui 2015.

Unde vând energia

La prezentarea proiectului, într-o conferinţă de presă susţinută de directorul Laurenţiu Ciurel şi ministrul delegat al Energiei de atunci, Constantin Niţă, au spus că acest grup nu va face concurenţă CE Oltenia deoarece energia produsă va fi exportată în ţări precum Italia, Austria sau Turcia. Dacă chinezii nu vor reuşi să exporte energie, aşa cum nu reuşeşte nici CE Oltenia, atunci nu le mai rămâne decât piaţa internă, suprasaturată şi cu preţuri foarte mici. Numai că, spre deosebire de CE Oltenia, care nu poate coborî preţul foarte jos din cauza costului de producţie ridicat, chinezii îşi vor permite să vână mai ieftin deoarece vor produce ieftin. Mai mult, şi chinezii par să fie nemulţumiţi de schema de sprijin acordată producătorilor de energie verde. Ei vor sesiza primul ministru Victor Ponta, dar şi Ambasada Chinei la Bucureşti, pentru modificarea legislaţiei. „Ei cred că nimeni în lumea asta nu procedează în felul acesta. Vor face demersuri către ambasada Chinei în România, către primul ministru ca să schimbe legislaţia“, a declarat Ion Petroniu, director în cadrul CE Oltenia. Legislaţia a fost modificată de mai multe ori, ultima dată acum câteva săptămâni, însă unele sunt declaraţiile publice, aproape toate împotriva verzilor, şi altele sunt prevederile din legi, cele mai multe favorabile energiei din surse regenerabile.

Vizualizări: 181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: