Când ar trebui să te adresezi unui psiholog?

 Simți că îți pierzi interesul față de orice Te simți obosit, trist, anxios? Ai impresia că viața nu are sens? Crezi că pierzi controlul asupra propriei vieți?

     

 Există perioade când, din mai multe cauze, ne confruntăm cu stări de neliniște interioară, anxietate, care determină cumva punerea pe pauză a vieții. Aceste stări trăite o perioadă îndelungată se pot transforma în depresie, boala secolului 21 de care suferă peste 100 de milioane de persoane din întreaga lume. 


     Efectele depresiei se extind atât la nivel psihic, mental, cât și fizic. Tratată cu superficialitate, depresia este periculoasă pentru viața unei persoane. Este o boală ce se tratează, dar este nevoie de recunoaștere, acceptare și apelarea la ajutor specializat.


       Depresia afectează psihicul și fizicul unei persoane.  Este o afecțiune care, de cele mai multe ori, nu este recunoscută de cei care suferă. Se simt rău, din ce în ce mai rău, poate că recunosc, poate că nu, dar sunt unele simptome care pot alarma, pe care doar un specialist le poate analiza.


Ce cauze sunt ‘’vinovate’’ de instalarea depresiei?

  • Istoricul în familie, dar acest lucru nu înseamnă că vei suferi de depresie. Riscul este mai mare față de persoanele care nu au avut în familie antecedente.
  • Singurătatea pe termen lung poate fi un declanșator al depresiei. Dacă se adaugă și suferințe fizice cronice, riscul de îmbolnăvire psihică este mult mai mare.
  • Întâmplările nefericite din viața unei persoane, precum divorțul, pierderea locului de muncă, pierderea cuiva drag, pot fi declanșatori ai depresiei. Tristețea este firească în asemenea situații, dar prelungirea acestor stări pe o durată de câteva luni sau mai mult, poate fi un semnal de alarmă al instalării depresiei.
  • Afecțiunile cronice pot fi motive serioase care declanșează depresia, în special dacă persoana respectivă se confruntă cu boli grave, precum cancerul, SIDA etc.
  • Slaba interacțiune cu ceilalți. Lipsa prietenilor, a familiei care pot susține persoana în situații critice de viață.


Ce anume din comportament indică posibila prezență a depresiei?

  • Instalarea oboselii cronice;
  • Tristețe accentuată;
  • Lipsa dorinței pe termen lung de a interacționa cu ceilalți;
  • Pierderea interesului pentru orice, pentru locul de muncă, pentru partener, pentru orice fel de activitate.

Când ar trebui să te adresezi unui psiholog? 

       Perioadele în care suferim din anumite motive sunt firești, dar dacă se prelungesc pot fi un indicator al acestei boli. 

               Este necesar să te adresezi unui specialist dacă aceste stări devin din ce în ce mai accentuate și pe termen lung, dacă îți este afectată viața, dacă ai impresia că nimic din ce faci nu mai are sens. Vizitează Profilaxia.ro pentru o programare la un consult.

     

        Dacă ți-ai creat anumite dependențe, de alcool, de substanțe interzise, de asemenea, este necesară intervenția specializată. 

            Dacă treci prin situații critice de viață există riscul major de a te îmbolnăvi de depresie, așa că este indicat să previi instalarea maladiei secolului 21. Cere ajutorul familiei, al specialiștilor. Nu lăsa ca totul să se piardă. Viața este frumoasă, chiar dacă este și dificilă. Colorată în alb, roz, nuanțe de gri, dar niciodată negru.     

              Bucură-te de ea! Lasă-te ajutat! 

Vizualizări: 567

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Relații:

Citește și: